Том и Джери на 43! Вярваш ли?

Когато котаракът си играе с мишката, не е ясно кой се забавлява повече

0 коментара Сподели:

Ако трябва да бъдем максимално точни, Том и Джери са се родили още през 1940 под четките на аниматорите Уилям Хана и Джоузеф Барбера, но в първоначалната си версия не успяват да пожънат огромния успех. Котето и мишлето преживяват Втората световна война и правят своя истински бум  през 70-те, появявайки се в анимационни филмчета, продуцирани  от Hanna-Barbera Productions (1975). През 80-те и 90-те филмчето се превръща в тотален хит сред децата и удобен метод за поне 30 минутки тишина и релаксация за техните родители. Сериите са  толкова добри, че бързо преплуват Океана, навлизат мощно по европейските канали, моментално са преведени на различни езици и започват да се излъчват дори в Китай.

Историята за котка и мишка светкавично завладява публиката и епизодите не спират да се излъчват по най-гледаните канали за анимационни филми Cartoon Network и Boomerang.

Тайната на успеха може би се крие във факта, че т.нар. детско филмче е подходящо за гледане във всякакви възрасти.

Том е чудесен пухкав домашен котарак, а Джери сладко кафяво мишле. Една идея повече размисъл и докато ги гледате, в главата ви веднага ще изплуват битовите отношения във всяко едно класическо съжителстване жена-мъж. 

Котакът обожава да се излежава и похапва, но мишлето ме му оставя дълги и блажени часове, без да го подразни. Иска си вниманието. Подлага му капани. Котаракът винаги пък се пали от раз и не обича да бъде губещ, макар никога да не успява да надхитри мишката. За разлика от всеки средностатистически мъж той разполага с девет живота и огромни зеници, които да разширява с кибритени клечки всеки път щом прекали с алкохола. 

Интересен факт е, че в сериала двете животинки много рядко се изявяват с реплики. Може би и заради това не успяваме да ги видим в истински скандал, а акцентът винаги е върху надпреварата за надмощие и повече завладяна територия у дома. Говорейки за половете и стереотипите, които налагаме, няма как да подмина и факта, че голяма част от сериите към днешна дата са цензурирани. Подобно на казуса около вълка в „Ну погоди“, който е страстен пушач и влияе лошо на подрастващите, и „Том и Джери“ се сблъскват с етичните закони, които са юридически подкрепени. 

Ярък пример за това е отношението на двете животинки към  чернокожите. Става дума за епизодите, в които участва Mammy Two Shoes, бедната им прислужница, която говори с умишлено подсилен акцент. През 2018 надали ще успеете изобщо да намерите  подобен епизод на анимацията.

Том и Джери също не са подминати и от забраните за пушене.

През 2006 в Обединеното кралство тамошният Съвет за електронни медии моли канала, който излъчва детското филмче, да цензурира всички сцени с цигарен дим. 

През годините епизодите сменят много продуценти и режисьори, но високото ниво на хумор винаги се запазва. Освен във вид на сериал, котката и мишката се гонят и в много самостоятелни филми със заглавие „Том и Джери“. Продукцията е изключително успешна. Спечелила е много пари и награди. Седем епизода от поредицата печелят награди „Оскар“, а други шест успяват да си извоюват номинации. Тази звездна статистика доказва, че „Том и Джери“ са най-награждаваната комедия. 

И за да не възкликвате напразно „Ех, едно време какви детски филмчета имаше“, поканете малките или вече попорасналите си деца на един съботен маратон с „Том и Джери“. Забавно е и винаги ще бъде.

Не пропускай да гледаш "Аз, Тоня".

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *