Животът е Кабаре

Не спирай да се движиш... или животът ти ще спре по Лайза Минели

0 коментара Сподели:

Няма как да не си запомнил емблематичната реплика от култовия „Оркестър без име” – „Ай сектир, ще ѝ свиря десет дена под прозореца! Да не е Лайза Минели?“. 

Големият Филип Трифонов, а и всеки мъж, след като е гледал лента с дългите бедра на Лайза Минели, би свирил под терасата ѝ не 10 дни, а поне 10 години.

Пленяващата Минели е царица на кабарето, купоните и любовта.

Почти всеки материал, посветен на нея, акцентира върху наградите на Лайза. Тя успява да подреди в колекцията си и четирите типа мечтани награди в Холивуд (“Еми”, “Оскар”, “Грами”, “Тони”). 

Каква обаче е Лайза Минели отвъд сцената и наградите?

В унисон със звездния си ранг Лайза прави своя дебют на сцената още на 3-годишна възраст във финалната сцена на филма „Доброто старо лято“ (1949 г.)  Това е съвсем регулярно, тъй като и майка ѝ (Джуди Гарланд), и баща ѝ (Винсънт Минели) са артисти. За съжаление майката на Лайза умира едва на 47 години, победена от силата на алкохола, наркотиците и четирите си брака. Малката Лайза придружава до последно майка си. Детството ѝ преминава през множество хотелски стаи, успява да смени и цели 14 училища. Тежестта от сянката на успешните ѝ родители оставя траен белег в биографията ѝ. Едва на 16, без пари и тяхната подкрепа Лайза отива в Ню Йорк. Франк Синатра като стар семеен приятел ѝ праща 500 долара, които Лайза и нейната  гордост му връщат веднага. 

Ролята на живота си  Минели прави в „Кабаре”. Любовта между младия англичанин Браян (Майкъл Йорк) и Сали (Лайза Минели) е толкова добре изиграна от актьорите и с хирургическа точност режисирана от Боб Фос, че „Кабаре” успява да прибере  “Оскарите” и за режисура, и за монтаж  в номинационна борба с шедьовора „Кръстникът”. Историята на Дон Корлеоне  печели  за сценарий и най-добър актьор – Марлон Брандо, докато „Кабаре“ е буквално отрупан с “Оскари” – общо 8. Единствената забележка, която кинокритицте споделят към  ролята на Сали, е, че образът ѝ на аматьорска певица бива разколебан от твърде брилянтните певчески изпълнения на Лайза Минели. Но какво да се прави, тя надали може да пее фалшиво. Прощаваме ѝ  

Дори огромни гиганти на сцената споделят своите страхове.

Най-големият на Лайза е да не наследи депресиите на своята майка. Уви, освен наградата „Оскар“, която е печелена от нейната майка Джуди Гарланд през 1939 година, а от баща ѝ Винсънт Минели през 1958, Лайза Минели носи със себе си и здравословните проблеми на своите родители.  В здравното ѝ досие присъстват счупен крак, сменена става, придвижва се с количка, претърпява операция на гласните струни и страда от възпаление на мозъчната кора. В най-кризисните моменти от живота си следствие на лекарства, обездвижване и антидепресанти, тя  гони 100 килограма. Но както самата актриса често казва: "Реалността е нещо, над което трябва да се издигнеш".

Любовният ѝ живот също е със сюжет, достоен за драматична актриса. За първи път  се омъжва през 1967 г. От тогава също като своята майка сменя четирима съпрузи.  Първият е певецът Питър Алън, с когото живее от 1967 до 1974 г. Само три месеца след развода си с него сключва нов брак с продуцента и режисьор Джак Хейл, който се разпада след 5 години. И след тази раздяла Лайза се обвързва почти моментално със скулптора Марк Джеро, с когото живее близо 13 години, но и този брак претърпява крах и е прекратен през 1992. Последния ѝ брак е с  Дейвид Гест. Бракоразводното им дело дълго е заглавна новина в таблоидите, тъй като Гест завежда дело за побой и физическо насилие над него. Оттогава насам Минели е категорична, че бракът не е за нея, и не планува следващи.

Днес, 12 март, Лайза Минели навършва 72 . Въпреки многобройните ѝ заболявания, които ѝ предричаха живот в количка, тя не само проходи и пропя, но и сърцето ѝ и тялото ѝ не спират да танцуват.

Минели се е отдала на преподавателска дейност, танцува и пее в Актърс Студио.

Като истински градски бохем обитава апартамент в Манхатън в бяла тухлена сграда до Сентрал Парк. Лайфстайл изданията разказват, че в дома ѝ присъстват няколко нейни портрета, включително портрети на родителите ѝ, черно-бяла снимка на майка ѝ Джуди Гарланд и няколко картини на Франк Синатра. Въпреки многото изиграни роли и изживени години, Лайза е изцяло в крак с модата в изкуството. На въпрос, какво слуша Минели днес, тя споделя, че е фен на Лейди Гага. „Харесвам Гага! Тя е толкова решителна. Харесва ми как изглежда. А какъв глас има!“. Убедена съм, че и Гага се е вдъхновявала от Лайза. Изповедта си Минели завършва с признанието: „Обожавам да откривам таланти. Хубаво е да насърчаваш хората. Така просто предавам усещането нататък…“. Честит рожден ден, Лайза! Днес със сигурност ще изгледаме някой твой филм, за да те усетим отново 🙂 

А гледа ли "Три билборда извън града"?

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *