5 велики книги, с които Великден е повече от празник

Селекция, в която да се сгушиш през почивните празнични дни

0 коментара Сподели:

Един от най-светлите християнски празници наближава с пълна сила и във въздуха започва да се носи ароматът на пресен козунак и свежи фрезии. Независимо от религията обаче Великден може да бъде честван от всеки, защото е състояние на духа. Всеки от нас по някакъв начин усеща обновлението на пролетта и „възкръсва” за ново начало.

Затова подбрахме онези книги в различни жанрове, с които можеш да се пренесеш в сладката атмосфера на пролетния празник, съпроводен от любими герои. А междувременно не пречи и да отхапеш главата на шоколадовия заек…

 „Шоколад”, Джоан Харис

Една независима жена в търсене на щастието разчупва всички пуритански предразсъдъци, когато нахлува с гръм и трясък в малко френско селце. Втората световна война тъкмо е отминала и хората са настроени скептично и дори враждебно към всичко, свързано с наслада. А каква по-голяма наслада от шоколада? Фанатично религиозният кмет и отчето на селото повеждат битка срещу Виан Роше и нейната дъщеря, които просто искат да продават шоколад по време на великденските пости.

Разтворете сърцето си за тази приказка, пълна с щипка магически реализъм, малко какао от маите и голяма доза човешка топлина, която преодолява всички различия.

„Жестокият месец”, Луиз Пени

Третата книга от криминалната поредица за инспектор Арман Гамаш пак ни повежда из уютните къщички и кафенета на канадското селце Трите бора. Този път обаче, навръх Великден, един спиритичен сеанс за прочистване от зли сили носи нова смърт… или пък убийство?

Майсторското перо на Луиз Пени – многократен носител на наградата „Агата Кристи”, ще те изуми с нова порция заплетена мистерия в най-жестокия месец – април.

„Истории за Великден” от велики класици

Този сборник от разкази на изтъкнати класици ни напомня каква е духовната същност на празника на Възкресението. Освен знакови творби на българските литературни икони  Константин Величков, Рачо Стоянов, Иван Вазов, Георги Райчев, Матвей Вълев, в сборника присъства и Лев Н. Толстой с разказа „Двамата старци“. Признатият за майстор на човешката драма граф ни препраща към същността на вярата, която не е в това, колко свети места ще посетиш и колко свещи ще запалиш, а в добрините, които ще извършиш. Ненадминатият майстор на късия разказ О. Хенри е представен с „Червените рози на Тония“, в който с финото си чувство за хумор разказва за силата на влюбения мъж.

Малък сборник с голям заряд, който да ни върне вярата в човешкия род.

„Приказките на барда Бийдъл”, Дж. К. Роулинг

За този толкова специален празник може би най-голямо вълнение изпитват децата. Ето защо малко магически фолклор от самата Джоан Роулинг ще се хареса и на малки, но и на големи. Историите за подскачащи гърнета и кикотещи се пънове, вълшебни кладенци, сърца, затворени в кристал, както и култовата зайка Бабити ще те накарат да се посмееш, да се замислиш за поуката, но и да обогатиш съзнанието си с нетипичен приказен фолклор.

„Последният Великден на императора”, Александър Бушков

Руският писател Александър Бушков ни повежда на ново приключение от поредицата за антикваря Василий Смолин, в което се заплитат множество тайни и исторически мистерии. Истината за последния Великден на руския император се разкрива с пълна сила на Смолин, когато бягството през тайгата от свирепи главорези го тласка към разкриване на престъпление.

Авторът пише забавно, задълбочено и си личи, че е провел значителни проучвания в подготовката за книгата. Наред с увлекателния крими-елемент тя е и изключително богата на информация за пълната с предизвикателства професия на антикваря.

Още книжни класации и коментари виж тук.

Прочети още…

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *