Как да излезеш от читателски застой?

Ето 5 ефективни начина!

0 коментара Сподели:

Напоследък четенето стана много модерно (ура!) и с огромния избор в книжарниците и библиотеките съвременният човек започва да се чувства като на състезание. Някои от нас дори си поставят предизвикателства – колко книги ще прочета за година, за месец, за седмица?

Но както всяко нещо, и тук можем да „се задъхаме” от книжен маратон, можем да се „предозираме” и да изпаднем в другата крайност – читателски застой. Независимо дали е предизвикан от много тежка и въздействаща книга, след която не знаем какво да подхванем, или пък нямаме желание да дочетем започнатия роман – рано или късно се стига до своеобразен блокаж.

Как да преодолеем тези периоди на литературно „засушаване” – ето няколко изпитани съвета.

Намали обема
Ако си затворил и последната страница на многолистна „тухла”, тогава си живял, дишал, мислил и страдал много повече с героите, отколкото с тези от обикновени книги. Станали са ти близки или са те отегчили, но и в двата случая е разбираемо да искаш да си отдъхнеш след такова преживяване. Затова най-добре да избереш тънка книжка, която се чете бързо и няма да изгубиш много време с нея – виж романите на Амели Нотомб например – перфектни за излизане от книжна пауза.

Смени жанра
Ако си истински фентъзи фен, тогава защо не пробваш някоя кримка на Агата Кристи например – може би ще ти дойде като ледено мохито в летен ден. Смяната на автора и дори жанра може да бъде истинско спасение – независимо дали ще избереш историческа драма или пък сборник стихотворения. Предизвикай се с нещо ново!

Смени книжния формат

Ако подбираш само хартиени издания, то може би е дошло време да се запознаеш и с електронните книги. В днешно време има голяма палитра книжни формати – дали ще е на таблет, четец или пък аудиокнига – това зависи от теб. Аудиокнигите спестяват и много време – може да се слушат в колата или докато готвиш гаспачо вкъщи.

Препрочитай стара поредица

Любимите поредици книги са изпитана рецепта за книжен махмурлук.


Знаем, че са интересни и никога няма да ни подведат, а напротив – ще намерят пътя към сърцето ни отново. Затова заложи на сигурното – така любовта към четенето няма начин да угасне.

Стани член на читателска група или клуб

Читателските групи в социалните мрежи се множат като гъби, а там винаги дебне изкушението да се заинтригуваш от дадено заглавие. Хората изказват честното си и доста пъти емоционално мнение за дадено издание и има голям шанс да се зарибиш по него. Ако пък предпочиташ офлайн общуването, тогава литературните клубове са идеалният начин да излееш читателската си мъка и да откриеш лечението в препоръчан роман.

Твоето книжно вдъхновение може да откриеш и тук

Ако все пак се чувстваш готов да почетеш още, виж какво имаме за теб

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *