5 психо-хорър шедьоври за края на октомври

Той е Майк Фланаган, само на 40 години, а вече можем да го наречем модерния майстор на съспенса

0 коментара Сподели:

Името му се нарежда до това на Стенли Кубрик и Стивън Кинг. Подготвихме топ 5 на филмите му и гарантираме, че няма да съжаляваш, гледайки ги още сега.

През 2020 година очакваме с огромно нетърпение екранизацията по романа на Кинг Doctor Sleep. Това е продължението на култовия The Shining, режисиран от не кой да е, а от самия Кубрик. Режисьор на Doctor Sleep е младият Майк Фланаган, нагърбен със задачата да филмира бестселър и продължение на „един от най-великите филми, правени някога“, както самият той казва. Събитията в Doctor Sleep  ще се развиват около вече порасналия Дани Торънс, който се бори със същите демони като баща си (Джак Никълсън в The Shining) – ярост и алкохолизъм. В главните роли ще бъдат Иан Макгрегър и Ребека Фъргюсън.

Самият Стивън Кинг нарича работата на Майк Фланаган в сериала The Haunting of Hill House гениална.

Вече споменахме колко приятно изненадани сме от новия сериал по Netflix, който е изцяло дело на Фланаган по книгата на Шърли Джаксън.

Ето още пет абсолютни попадения в психологическия хорър жанр, дело на режисьора.

Gerald’s Game

Фланаган е фен на Стивън Кинг и това си личи, а екранизацията на едноименния роман е повече от сполучлива. Съпруг и съпруга заминават в отдалечена хижа, в средата на нищото, за да изгладят любовния си живот, но мъжът получава инфаркт и умира на място, докато жената е завързана с белезници за леглото. Как се реагира в тази ситуация и как се запълват успешно два часа с подобно начало на филма, това ни показва Фланаган.

Hush

В главната роля е съпругата на Майк Фланаган – актрисата, която поразително прилича на Анджелина Джоли – Кейт Сийгъл. Тя се превъплъщава в писателка с проблеми със слуха, която трябва да се спаси от непознат мъж, който влиза с взлом в къщата ѝ. Контрастът между невъзможността ѝ да чува и опасността, която я грози, засилва съспенса и превръща Hushв игра на котка и мишка, което е  изпитание за нервите на зрителя.

Before I Wake

Трилърът с фантастични елементи ни изпраща в царството на сънищата на едно момченце. Наред с красивата кинематография на позитивните сънища Фланаган напомня на зрителите, че както насън, така и в реалния живот всеки човек се бори със собствените си кошмари. Именно смесването на семейна история със свръхестествени елементи прави филма интересен и задължителен за гледане.

Оuija: Origin of Evil

Ако си търсиш филм, който хем да е интересен, хем да е подходящ за гледане в голяма компания с много пуканки, това е филма за теб, а хелоуинският месец е най-подходящото време. Вдовица и нейните деца развиват шарлатански бизнес със сеанси по викане на духове. За тази цел използват популярния в много други подобни филми уред Ouija. Всичко върви по план до момента, до който дух не се вселява в едната дъщеря.

Oculus

Още един филм, който не се взема твърде на сериозно и изцяло пасва на тийн събиране, а защо не сбирка на вече пораснали тийнейджъри, които искат да си припомнят годините, когато са гледали 90-арски филми на ужасите. Отново жанрът е семейна драма с доста хорър елементи и съспенс. Брат и сестра губят родителите си, а именно момчето е обвинено в убийството им.

Години по-късно братът и сестрата се впускат в мистериозно приключение в опит да разнищят причината за смъртта на родителите си.

Майк Фланаган тепърва ще изненадва феновете на хорър жанра. Той е не само режисьор, а и съсценарист и продуцент на повечето си проекти. Филмите му са зловещи, в същото време драматични, стряскащи, без да използват евтини трикове, също така смислени. За кратко време успява да създаде невероятен свят на ужаса, който си заслужава да бъде следен.

Вижте кой е нашият градски шампион.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *