Литературен петък: Послушай Георги Господинов и подари книга за Коледа

Как да подбереш най-правилното четиво за близък

0 коментара Сподели:
Литературен петък: Послушай Георги Господинов и подари книга за Коледа

„Бързам още в началото на този месец да обявя своята малка лична кампания. Тя не е под нечий патронаж и зад нея не стои никоя институция. Не е свързана с пращане на SMS-и. Всеки десети не печели лек автомобил или екскурзия за двама до турски курорт. Не е част от промоционален пакет. Нека я наречем просто „Подари книга за Коледа“.

Защото подаряването на книга е хубав жест.

В това има вкус и една особена естетика. Има екология на духа. Не знам как да го обясня. Не е като да подариш дезодорант или лек автомобил. Защото книгата е много личен подарък. Защото подаряваш думи, подаряваш история. И казваш нещо чрез нея на този, комуто я подаряваш. Защото книгата е бавен подарък, подарък, който трае. Не го изхарчваш, изпиваш, изпръскваш и не изхвърляш празната му опаковка. (То също е част от екологията.)“

Част от думите на Георги Господинов, които за поредна година циркулират в мрежата и ни напомнят, че няма нужда да се опитваме всячески да измислим някакъв много екзотичен, нечуван и невиждан досега подарък.

Има книги, хора, книги! Но, разбира се, е нужно да се вложи малко мисъл, защото е наистина лично и интимно да подбереш най-правилните страници за любим човек, не става напосоки в книжарницата за пет минути, колкото да отметнете и това. Ако ще е така, по-добре купете дезодорант или сувенир. И все пак за улеснение – ваучер за книги, ако наистина изобщо не можете да усетите кое е правилното заглавие.

Литературен петък: Послушай Георги Господинов и подари книга за Коледа

Капризни читатели

Сега някой ще каже – ама кои са тези капризни читатели, пояснете, кое им е капризното? Тоест от една страна – всеки се опасява, че може да попадне в тази категория, а от друга – със снобарски копнеж се надява, че е точно там, а и както е все по-модерно да се казва – при високата литература. Спокойно, издателствата са помислили отдавна за това, има все повече нови и луксозни издания с хубави дебели корици и качествена хартия, даващи нов живот на Тургенев, Чехов, Томас Ман, Улф, Фицджералд и други вечни имена, които всеки се гордее да вижда в библиотеката си. Трудно ще сбъркате с някой от посочените, почти е невъзможно. И най-хубавото е, че ще се предават от поколение на поколение.

Заети читатели

Те наистина обичат да четат, но по ред причини не намират време. Обаче! Без паника! Всеки намира минути за един хубав разказ, защото той не те кара да се чувстваш толкова ангажиран времево, както например ако подхванеш нов роман. Преди лягане, в градския транспорт, пред кабинета на личния лекар – поглъщаш един разказ и знаеш, че нищо повече не му дължиш, няма да изгубиш нишката. Разказите на Яна Букова, Георги Господинов, Йорданка Белева, Труман Капоти, Атууд, руските класици, Мураками, Кърт Вонегът… изборът е огромен. Към кратките четива спадат, разбира се, и новелите, поезията, донякъде и есеистиката. Ако се колебаете, има много издания, които побират в себе си различни автори, обединени от някаква тема, като например „най-добрите любовни разкази“ и т.н. Попитайте някой вещ книжар и той ще ви насочи.

Всеядни читатели

Колкото и да е иронично, те са най-трудните. Изборът е толкова голям, че човек не може да се ориентира откъде да започне.

В такива ситуации за мен оптималният вариант е да подариш биография. Все има някой музикант, актьор, спортист, на когото твоят близък се възхищава, абсолютно невъзможно е да не е фен на някого. И хубавото е, че на българския пазар вече е пълно с биографии – дали ще е на Вивиан Уестууд, Бербатов, Стийв Джобсили, Съли Ерна, няма значение, всичко зависи от интересите на получателя.

В обобщение – от луксозно издание за история на изкуството през забавен свеж чиклит, в целия този промеждутък има огромно поле от възможности,

което чака да седнеш, да отделиш 5 минути и да помислиш как да зарадваш любимите хора с книги по Коледа. Универсален подарък, който, подобно на малката черна рокля и доброто възпитание, няма да излезе от мода. Започнах  и ще завърша с думите на Георги Господинов, защото никой не може да го каже по-добре:

„Вярвам, че ако повече хора си подарят книги за Коледа, това ще намали малко разомагьосването на празника. Ще редуцира общото количество кич, ще приглуши с един тон истерията. Ще разграничи празнуващия от пазаруващия човек. Защото Коледата не е промоция, а дар и чудо. А без чудеса не се живее. Особено днес, особено тук.“

Бенисио дел Торо разказва

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *