20-те най-велики сериала от едно време

Някои от сериалите, за които умирахме преди години, а сега вече сме забравили

0 коментара Сподели:

В съвременния свят, в който всичко е на един клик разстояние, направо звучи безумно, че е

имало период в историята, когато улиците са се изпразвали, защото всички се лепват пред телевизорите по едно и също време, за да чакат новия епизод на любимия си сериал.

Сега от позицията на времето повечето от тези продукции изглеждат безумно, но е факт, че докосват онази нежна струна на носталгията в душите ни.

Ето най-любимите от любимите в категория „ретро“:

АЛФ

Ситком с умерен успех в Америка, но феноменално популярен в България. Може би защото беше първото шоу след демокрацията по единствения канал на едничката ни телевизия. Пък и там са се опитвали да направят сатира на средностатистическото семейство в предградията, тук ние се смеехме как мисис Ачмонек отива да си бръсне краката. Също така проблемни за целомъдреното общество теми като шеги с ядене на котки и оригване на три различни езика (АЛФ е полиглот) пасваха идеално на балканския манталитет.

Извънземното с 8 стомаха е такъв хит у нас, че излизат 6 книги, всичките бестселъри, а сериалът до ден-днешен се излъчва по някакви родни канали.

Много хора се питат: „Кой е гласът на Алф?“. Не един и двама актьори са минали през тази престижна роля, като сред най-запомнящите се са Иван Балсамаджиев и Веселин Ранков.

СИНЬО ЛЯТО

Бащата и майката на старите детски сериали! Ако изтананикаш мелодията, с която почваше „Синьо лято“, на цяло едно поколение му се насълзяват очите. Все пак с милион и едно повторения в „Милион и едно желания“ това е със сигурност най-въртеният сериал по темата мало-летни ваканции. Макар че действието се развиваше в Андалусия, а не в Ахтопол, всички следяхме в захлас приключенията на дребосъка Тито, суперпичето Беа, лошото момче Хави, хипаря Панчо, незабележимите Кике и Деси, киселяка Пираня, художничката Хулия и стария моряк Чанкете.

Един от многото вечни лафове, родени от „Синьо лято“, е от сцена с детско заяждане, а именно – „посредникът е лайно“.

Когато правят сбирка на каста 40 години по-късно, се оказва, че Беа и на 55 все така си става, Пираня си е същият, а Панчо е станал наркоман. Така е… след всяко синьо лято идва златна есен.

НАПЪЛНО НЕПОЗНАТИ

Една от най-великите комедии на 80-те, на която (предизвиквам ви) няма как дори да се усмихнете сега. Всички помним историята: Балки Бартокомус напуска митичния гръцки остров Мипос, за да отиде в Америка при внука на третия си братовчед, който е доведен брат на бащата на баща му по майчина линия, накратко наричан Братовчеда Лари. Общо взето,

Балки беше нещо като първообраз на Борат,

който се сблъсква по всички параграфи с американския начин на живот и не може да разбере елементарни концепции – например как така най-старата професия не е овчарка. Запазена марка е танцът от щастие на Балки, който е толкова нелеп, че заслужава да се възроди като меме. 

СЕДМОРКАТА НА БЛЕЙК

Децата по света имаха Star Trek, ние – английската му безбюджетна версия. Странно как история за банда разбойници, които се борят срещу Тоталитарната Теранска федерация, която контролира гражданите си чрез тотално наблюдение и промиване на мозъците, навремето е минало под радара на Партията майка.

Сериалът беше такъв хит в България, че всички после бяха пред блока с бластери, направени от пръчка и отрязана бутилка веро.

Във всеки вход имаше разпределение по герои – готините играеха Блейк, Вила, Ейвън или Джена. Другите бяха компютрите Зен и Орак – на екран представени с глас и лампички в аквариум. Все пак вживяването в сериала беше на такова ниво, че когато Олаг Ган умря, докато задържаше метална врата, за да се спасят останалите, цяло едно поколение плака.  Ако сега обаче си пуснете „Седморката на Блейк“, много ще се смеете – Джена прилича на порно звезда, а евтините дрехи и безумните аксесоари не помагат за тази асоциация.

ЖЕНЕНИ С ДЕЦА

Най-българският небългарски сериал в историята. Във всеки квартал, във всяка панелка, навсякъде по картата у нас

има десетки Ал Бъндовци, които седят пред телевизора и мразят света, докато жена им готви токсични отпадъци с цигара в ръка, а децата им са от изрод нагоре.

Още не е ясно как са успели в пуританска осемдесетарска Америка да прокарат нещо подобно по национална телевизия. Иначе част от куриозите в каста включват това, че Ед Онийл бил драматичен актьор и затова получил ролята – сбръчкването на носа, сякаш животът му смърди, особено допаднало на продуцентите. Кейти Сегал пък, която играе Пеги, всъщност била бек-вокалистка за рок банди, включително Боб Дилън и KISS, но сама измислила тоалетчетата пародия на перфектна домакиня от старите реклами и прическата гръмнал бойлер в тръстика за героинята си. Най-шокиращия факт е, че Кристина Апългейт, която играе Кели „Тиквичката“ Бънди, всъщност е умна и не прави секс с всеки срещнат. Да, така е в шоубизнеса – всичко е лъжа, всичко е измама.

ДАЛАС

Петролната сапунка е първият сериал, подлудил истински публиката с уникалните си клифхенгъри – всеки епизод те оставя в такъв момент от историята, в който ти иде да счупиш телевизора, защото трябва да чакаш цяла една седмица, за да разбереш какво става после. Последният епизод от сезон 1 например завършва с ръка, която застрелва Джей Ар. Никой не знае кой натиска спусъка, даже продуцентите – всички били:

„Споко, имаме цяло лято да го измислим“.

Това е тъжно лято за Америка, никой не може да спи, защото не му дава мира въпросът: „Кой застреля Джей Ар?“. Накрая заснели версии с общо 13 от героите, всеки с резонна причина да мъсти на героя на Лари Хагман. Когато излъчили епизода, никой освен продуцентите и ефирният оператор в телевизията не знаели коя версия ще се излъчи, с други думи кой ще се окаже нападателят. В България бяхме благословени – „Далас“ се излъчваше всеки ден, така че таман мистичната кака Гинка разбра, че са го гръмнали „оня“, и стана ясно кой го е направил. (Ако много искате да знаете: Кристин – доведената му сестра слаш любовница).

НАСЛЕДСТВОТО НА ГУЛДЕНБУРГ

Немският отговор на „Далас“ – тв сага, описваща борбата за оцеляване на знатно семейство в Хамбург, което е на ръба на банкрута след смъртта на бащата патриарх. Сред дейностите на фамилията са разни банки и магазини, както и пивоварна.

Сериалът става толкова успешен, че на пазара се появява истинска бира Guldenburg Premium, която стигна чак до България.

Беше много гадна. Иначе от заплетения сюжет, пълен с безброй второстепенни герои, сигурно помните само Аким Лаурицен – лошия, който скандализираше всички с гладко избръснатата си глава. Говорим за 90-а, доста преди това да се превърне в задължителната прическа на всяко вървежно здраво момче в България.

СТЪПКА ПО СТЪПКА

Този сериал помним с най-нелепото интро в историята, в което на фона на чийзи 90-арски картинки дразнещо превъзбуден глас съвсем ненужно превеждаше текста на песента. Също така

за тийнейджърите по това време „Стъпка по стъпка“ беше почти еротичен сериал – вътре имаше цели две яки мацки, три, ако броиш милфа Сюзън Съмърс.

Иначе любимият на всички герой беше Братовчеда Коуди – полуидиот с гъзарска за сезона прическа, който на моменти обаче имаше гениални включвания. Повечето с обръщението „готин“ накрая. Интересно съвпадение – актьорът Саша Мичъл играе отново племенник на Патрик Дъфи, също като в „Далас“. За съжаление някъде през пети сезон въпросният Саша се забъркал в грозен скандал с домашно насилие и изхвърчал от шоуто. Жан Лук никога не успя да го замести и на практика сериалът умря. Също така Рич и Дейна се ожениха. WTF?!

ДОКТОР КУИН ЛЕЧИТЕЛКАТА

1867. Колорадо. Красива мистериозна дама от Бостън пристига в зачукано малко градче. Оказва се, че е лекар. Малко след това една дойка умира в ръцете ѝ, ухапана от гърмяща змия, като ѝ завещава трите си деца. Някъде там се появява и Съли. Изобщо изведнъж въпросната мацка се оказва майка, лечителка, жена, приятелка, общо взето почва да изнася целия град на гърба си. За щастие в главната роля беше Джейн Сиймур, бивше Бонд пиче от Live and Let Die, така че при цялата тъпотия на сюжета поне имаше нещо за гледане.

ФОЛТИ ТАУЪРС

От този сериал има всичко на всичко 12 заснети епизода, но Канал 1 се погрижиха да ги повтарят толкова много пъти, че да ни се сторят поне 212. Не че можем да се оплакваме –

безумната комедия напълно заслужено беше класирана под номер 1 в класацията за най-великите тв програми на всички времена във Великобритания.

Все пак в главната роля е звездата от Monty Python Джон Клийзкато Базъл Тауърс, киселяк във вечна битка със света, жена си, чувствителната камериерка, сервитьора дебил и клиентите олигофрени. Интересен факт – Кони Буут, която играе камериерката, в истинския живот е жена на Джон Клийз, даже двамата заедно са измислили сериала. Нормално – няма да е женен за някой крокозъбъл, макар и със странна лицево-челюстна структура, човекът е звезда.

ЗОНАТА НА ЗДРАЧА

Някои неща у нас просто дойдоха със закъснение. Други с огромно закъснение. В случая на „Зоната на здрача“ – около 40 години. Това не попречи на култовата антология с епизоди тип кратки филми в жанровете научна фантастика, мистерия, ужаси и магически реализъм да превземе ефира и да докара кошмари на цяло едно поколение. Все пак най-страшното нещо, което бяхме гледали дотогава, беше „Чоки“, което (ръка на сърцето) беше просто фенерче, прожектирано под ъгъл на стената, нищо чак толкова впечатляващо. В ерата на Black Mirror „Зоната на здрача“ изглежда праисторически, но пък поне със заглавието на сериала до ден-днешен страхотно можеш да опишеш всеки съмнителен афтър.

ОКТОПОД

Много години преди „Под прикритие“ имаше само един полицейски сериал, който припознавахме за български – италианската мафиотска сага „Октопод“. След супер успеха на поредицата през 1986 в Русия епичната битка на Корадо Катани със сицилианската Коза ностра започва излъчване и у нас. А ако по-младите се чудят защо „Октопод“ е наш сериал – вътре

в главна роля участва Стефан Данаилов като Дон Нуцо.

Иначе благодарение на реализма в снимането и истинските истории в сюжета „Октопод“ е остарял учудващо добре. В редакцията проведохме социален експеримент и си пуснахме застрелването на Корадо Катани – няколко сериозни, големи мъже пуснаха сълза. Докато, разбира се, останалите наблюдаваха ситуацията с чувство на краен дискомфорт.

АРАБЕЛА

Сред всички соц детски от типа на „Призраци в блока“ (ония, дето минаваха през стени), „Летящият Честмир“ (ония, дето дишаха цветя и после летяха), „Господин Тау“ (онзи със смешното бомбе), чехословашката постмодернистична приказка ‚Арабела“ биеше по точки с няколко неоспорими предимства: принцеса Арабела беше суперпиче; всеки искаше магически пръстен, с който влизаш в света на приказките; всеки мразеше злия магьосник Румборак, особено като се превърнеше на вълк. Освен това имаше смели деца (Хонзик и Марженка), вещици на метли и непрекъснати скоци във времето и смешки със съвремието. Когато накрая добрите победиха и лошите ги превърнаха в пералня и хладилник, децата в цяла България крещяха от кеф почти колкото при гола на Костадинов през 1993. Изобщо

сериалът беше толкова успешен, че десет години по-късно се появи продължение, в което Арабела и Петер чакат дете, децата са студенти по фолклористика, а лошите отново са хора.

Също така имаше някакъв великан вегетарианец, който трябваше да изяде 50 души, за да се върне в страната си. Не знам, вече бяхме големи – нямаше как да я гледаме тая глупост. Ако се вярва на форума „БГ мама“ обаче, ново поколение деца вече расте с тази класика.

СПАСИТЕЛИ НА ПЛАЖА

Колкото и невероятно да звучи сега, имаше период в историята, когато порното беше дефицит, даже софткора (който по съвременните стандарти не може да стъпи на малкото пръстче на редови поп клип, но това е друга история). В тези смутни деветдесетарски времена имаше един сигнал, който караше всеки мъж на планетата да надигне глава стил кучето на Павлов, 

и това бяха началните акорди на темата „Спасители на плажа“.

Все пак вътре наред с непобедимия сваляч/готвач Дейвид Хаселхоф бяха Кармен Електра, Джина Лий Нолин, Кели Пакард, Дона д‘Ерико, Ерика Елениак, Ясмин Блийт и, разбира се, звездата на милиони мокри сънища и два съвсем истински аматьорски порно клипа – Памела Андерсън. Най-нелепата част е как сериалът за малко да спре на първи сезон, преди Хас да използва стар-пауъра си да продължи проекта, вече като продуцент. Каква загуба щеше да е това – нямаше да се появят шедьоври като Baywatch: Hawaiian Wedding, Baywatch: White Thunder at Glacier Bay, Baywatch the Movie: Forbidden Paradise, спин-офа Baywatch Nights и еротичната серия Beach Heat: Miami. Също така Скалата щеше да има една франчайз роля по-малко.

КОСТЕНУРКИТЕ НИНДЖА

Първата велика анимация, която успя да доплува сравнително навреме до нашия малък остров. В края на 80-те в България беше по-невероятно, че можеш да поръчаш по телефона пица с аншоа, от това, че в канала живеят костенурки нинджа. Ако си истински фен, трябва да знаеш какви оръжия ползват Леонардо, Микеланджело, Донатело и Рафаело. И да, истинските пичове му викат „Рафаело“. Освен уникален плъх сенсей в този сериал имаше пиче репортерка, престъпен мозък (буквално мозък), Шрьодер и най-тъпите лоши глигани в историята. Интересен факт: песничката на „Костенурките нинджа“ е написана от Чък Лори, впоследствие преквалифицирал се като тв сценарист и превърнал се в легенда със самоироничния и леко автобиографичен сериал „Двама мъже и половина“. Ако сте се чудили защо Чичо Чарли пише тъпи детски песнички, ето ви отговора.

ШАТОВАЛОН

Френският отговор на „Далас“, естествено доста по-стилен и пълен с изкусно вплетени интриги. Всички помним само песента от началните надписи („Власт и слава“ в изпълнение на Ербер Леонар), така че ето набързо сюжета: Вестникът срещу общината. Свободата и силата на печата срещу законите и ходовете на местната власт. В Шатовалон, край бреговете на Лоара, две фамилии водят война да превземат града с предателства и машинации на всички нива: Берг срещу Ковалик! Естествено, лошите във филма са балканци, от Югославия.

Това не му попречи да стане тотален хит в България.

За съжаление продукцията тъкмо набира скорост и става жертва на форсмажорни обстоятелства – актрисата в главната роля тежко катастрофира. Това, плюс известни финансови проблеми заковава епизодите на едва 26, а сагата приключва доста по-рано от предвиденото. Не и у нас, разбира се  – през 2013 БНТ наново излъчва „Шатовалон“ с нов дублаж. Сагата продължава.

СПЕШНО ОТДЕЛЕНИЕ

Макар и позабравен на фона на избълваните на кило медицински недоразумения през последните 20 години, ER e предефинирал съвременните сериали. Някъде в процеса продукцията изкара смазващите 3 милиарда долара от излъчвания по цял свят. Създател на проекта е Майкъл Крайтън, иначе гига-мега успешен писател/сценарист, който се вдъхновил от собствения си опит като студент по медицина в спешно отделение. Какво повече е нужно освен малко странни думи като „интубация“ и „дефибрилация“, любовни романси под път и над път, както и един млад Джордж Клуни в ролята на д-р Рос?

Сериалът „Спешно отделение“ е толкова хитов, че даже Тарантино е режисирал един от епизодите (личи си много кой) на крилете на „Оскара“ си за Pulp Fiction.

Естествено, като всичко в историята след едно известно време дори ER се изтърка. Това не му попречи да продължи още няколко сезона. 15, ако трябва да сме точни. У нас още дават повторения му по кабеларките и май ще е така, докато свят светува.

БЕНДЖИ, ЗАКС И ЗВЕЗДНИЯТ ПРИНЦ

Великата история за принц Юби, който бяга на Земята заедно с летящия робот Закс, за да срещне спасителя си – кучето Бенджи, накара не едно и две детски сърчица да бият по-силно през 80-те.

Задължително заглавие в „Милион и едно желания“

и редовно споменавано в писмата към Дядо Коледа стил „Искам подарък Бенджи или поне дроид“. Нормално, все пак истинската звезда в сериала е кучето – Бенджи е неопределен като порода, крайно интелигентен и добродушен мелез, създаден като герой от продуцента Джо Кемп, а през годините му на слава (от 70-те насам до възраждането му в Netflix) е изигран от четири различни догита. Ако си пуснете клипче на „Бенджи, Закс и Звездният принц“, най-много да се счупите да се смеете – специалните ефектите са като от циганска сватба, костюмите напомнят индийски филм, а диалогът сякаш е писан от фейсбук бот. И все пак на някакво странно ДНК молекулярно ниво битката между Закс и злия робот Зорд пак ти вдига нивото на адреналина. Носталгия – ходи го обясни.

РОБИНЯТА ИЗАУРА

Първата, най-голямата, най-великата, единствената и неповторима сапунена опера „Робинята Изаура“ – сериалът на сериалите в България. Бразилската теленовела накара цял един народ да се влюби в Изаура, да въздиша по страданията ѝ, да мрази страстно злия Леонсио Коря ди Алмайда. След 100 епизода в пожари на страстта и буквални палежи най-накрая финалът е епика на епичния епос: в деня на нежеланата принудителна сватба на Изаура с уродливия Белшиор рицарят на сърцето ѝ Алваро пристига на бял кон и обявява, че вече притежава фазиендата, след като е откупил книжата на затъналия в дългове Леонсио. Мустакатото чудовище не издържа на падението си и се застрелва за радост на целия свят. На празника в чест на това завистливата тъмнокожа робиня Роза се опитва да отрови Изаура, но обърквайки чашите, сама изпива вредната токсика, технически погледнато, умирайки от злоба. В последната сцена Изаура и Алваро дават свобода на всички роби. Хепи енд.

Кои от вашите любими сериали сме пропуснали в този списък? Смело ги добавете в коментарите. Само не забравяйте – това не е класация, а просто списък. Никой не може да подреди по величие сериалите от детството ни, затова и не сме се опитвали.

Споделяме ти и 10-те най-смешни филма от последните пет години

А това са фотографиите, които никой не би искал да види

За останалите тайни на града последвай Instagram профила ни и спечели колекция класни български вина

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *