7 вдъхновяващи книги за силната връзка между хора и животни

Грешки в природата няма

0 коментара Сподели:

Какво може да е по-зареждащо от една безрезервна любов? Любовта, която само една чиста душа като животинската може да даде.

В тази връзка събрахме на едно място книгите, които показват не само колко любвеобилни могат да са тези пухкави шедьоври, но и колко умни. Защото

в природата грешки няма. Грешка може да има само в нашето отношение към тях.

УЛИЧНИЯТ КОТАРАК БОБ

Джеймс Боуен

Поредицата книги за рижия приятел на уличния музикант Джеймс Боуен са едни от най-вдъхновяващите истории по истински случай, описвани някога. Младият Джеймс е загубил всяка връзка със семейството си, пропада в капана на наркотиците, спи в подлези и едва изкарва нещо с китарата си, когато един ранен котарак идва при него. Джеймс го обгрижва и за първи път осъзнава, че трябва да „вземе живота си в ръце“, защото има отговорност спрямо мъркащия приятел. Започва да се чисти от хероина, наема апартамент, а Боб му помага да припечелва все повече и повече на улицата. Докато не го забелязват от местно издателство и историята не става хит в цял свят.

МАРЛИ И АЗ

Джон Гроган

Историята отново е автобиографична, но този път леко тъжна. Журналистът Джон Грогран разказва за онези бурни 13 години, които той и семейството му прекарват със златния ретривър Марли. Едно приключение, пълно с вълнения, радост и тъга, което със сигурност ще взриви ежедневието ти. Една книга, след която откриваш, че животът всъщност има толкова много смисъл и красота.

НАПЪЛНО ИЗГУБИЛИ СЕБЕ СИ

Карън Джой Фаулър

Преживяванията на семейство Кук не са типични. Бащата на Розмари е психолог експериментатор и когато тя се ражда, семейството осиновява малко шимпанзе, което е отгледано като част от семейството. Маймунката Фърн обаче изчезва, когато Розмари е петгодишна.

Едно стойностно четиво, което показва нагледно как животни и хора могат да обичат еднакво силно.

КУЧЕШКИ ЖИВОТ

Уилям Брус Камерън

Една трогателна история, която проследява прераждането на кучешката душа в различни животи с различни хора и ситуации. Кучешката гледна точка може както да те разплаче, така и да те умили, но преди всичко след нея ще искаш да прегърнеш силно опашатия си приятел.

УРОЦИТЕ НА ПИНГВИНА

Том Мичел

Пингвинът Хуан Салвадор става първи приятел на турист, който го спасява от нефтен разлив в Уругвай. Освен силната връзка между двамата книгата е пълна и с много хумор, вдъхновение, малко тъга и малко доза политика за Аржентина. Поредно доказателство, че ценните неща са в малки опаковки. Малки пухкави опаковки.

БОЕН КОН

Майкъл Морпурго

Тази класика за връзката между момче и жребец вдъхновява дори Стивън Спилбърг да я филмира. Младият кон Джоуи е откъснат от фермата, в която е роден, за да се влее в редиците на английската армия през Първата световна война. Неговият стопанин Алберт буквално отива на война заради него, за да го върне вкъщи невредим. Разказано от гледната точка на коня, историята проследява кръв и зверства, разруха и тревога, но и надежда, че двамата с Алберт един ден ще се съберат.

МИЛИ БАТЕ!… ПИСМА НА ЕДИН ДАКЕЛ

Станка Пенчева

В една такава селекция няма как да не минем и без детска книжка. Но няма да ти предложим добрите стари „Белият зъб“ или „Белият Бим – черното ухо“, а една българска детска повест, на която също може да си поплачеш. Историята на малкия дакел Джери още с излизането си на пазара стана любимец на малки и големи читатели. Поетесата Станка Пенчева още веднъж ни кара да се влюбим в тези чувствителни четириноги, изпълнени с любопитство и любов към всичко живо.

Още книжни коментари виж тук

5 литературни герои, с които да избягаш на пролетно пътешествие

Кърт или Вонегът, който каза, че нямам много коса

Какво се случва в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *