Първи епизод на сезон 8 на Game of Thrones е вече факт (Spoiler alert)

Краят на Дългата нощ настъпи

0 коментара Сподели:

Така, така… Настоящият текст е пълен с тъмни и ужасни спойлери, имайте едно наум!

Първият епизод от сагата е озаглавен Family reunion, като спокойно обаче за второ заглавие биха могли да използват и John Snow finally knows something… BIG. Но за това малко по-надолу.

Да започнем от самото начало. В първите сцени виждаме Джон и Денерис, маршируващи като Ин и Ян към Зимен хребет, последвани от армия Неопетнени и два гроооомни дракона. Ако не сте си правили домашен маратон на предните сезони, може би сте забравили колко много пораснаха „добичетата“ на Денерис и колко впечатляващо наистина изглеждат. Разбира се, Драконовата кралица не е посрещната особено радушно на Север, все пак 7 сезона ни се обяснява как северняците не приемат никого освен Старк за свой лидер. На фона на това, че Джон не е Старк, а те го провъзгласиха не за Лорд, ами за Крал на Севера, става малко смешно, но пък какво толкова, явно освен способност да убива всичко живо Мартин има и особено чувство за хумор. Да кажем обаче, че тази реакция не беше неочаквана. Очаквана беше и студенината на Санса, която с поглед можеше да прониже Денерис, но лично за мен беше неочаквана реакцията на Аря. Малката-голяма Аря, която в първите минути се спотайваше и гледаше отдалече любимия си „брат“, също не остана очарована от Денерис въпреки възхитата, която се четеше в очите ѝ при вида на драконите. Двете дами от рода Старк израснаха много и развиха невероятна интуиция, като и двете забелязаха, че Джон не просто приема Денерис за своя кралица. Санса дори отправи ребром въпроса си към Джон – дали е влюбен в нея, но за негов късмет бяха прекъснати.

Отвъд Зимен хребет нещата, честно казано, не бяха толкова вълнуващи. Имахме Церсей, която още от сезон 7 знаем, че 

има идея да прецака всичко живо и да си царува сама на Железния трон.

Жалко само, че въпреки интелекта, който демонстрира героинята досега, не осъзнава, че:

– първо, не трябва да се бори с всичко живо, а напротив
– и второ, с безумната ѝ идея да си стои на юг най-накрая наистина ще управлява сама, буквално.

Разочароваща беше и сцената между нея и Юрон, който най-накрая успя да се напъха в леглото ѝ. Да се чудиш кой от двамата е по-самонадеяно глупав.

Нещо друго обаче си заслужава да се спомене, което мина някак между капките. Теон официално възвърна мъжеството си и спаси сестра си от лапите на Юрон. Доста претупана сцена по мое мнение, очаквах повече „фойерверки“, но пък имаше загатване за това, какво може да очакваме в идните епизоди. Яра остави Теон да се върне на Север, за да се бие със Старките, като тя самата реши да си отвоюва Железните острови с идеята да има крепост, в която да се отбраняват, в случай че Зимен хребет падне. Нещо, което може би всички фенове очакваме. Не с нетърпение, разбира се, но някак си със свито сърце знаем, че в тази си конфигурация Денерис и Джон нямат шанс срещу Нощния крал.

Двете финални сцени бяха абсолютно впечатляващи и дори сега, когато си спомням за тях, настръхвам.

В едната – Джон Сноу най-накрая ЗНАЕ нещо, и то не какво да е. 

Лордът на Севера, Копелето на Нед Старк, най-накрая разбра, че неслучайно драконите са му фенове и че всъщност истинското му име е Егон Таргериен – rightful king of the Seven Kingdoms.

Новината му беше казана от Сам, а не от Бран, както може би всички очаквахме, но за това също си имаше причина. Милият и пухкав Сам също е отбор „Долу Денерис“ заради убитите си роднини и постави Джон в реалната ситуация – двама срещу всички.

Последните кадри обаче успяха да постигнат онова, което сериалът прави успешно вече 7 сезона. Жаждата да видим още, по възможност на мига. Последната сцена беше за Джейми, който като самотен рицар пристъпи плахо и с качулка на главата в Зимен хребет с идеята да помогне и изкупи миналите си грехове. Един минал грях обаче го чакаше. Спокоен, непоколебим и в количка…

Пет версии за финала на Game of Thrones

Припомняме ти и пет от най-добрите роли на Макс фон Сюдов

Какво се случва в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *