ДУМАТА НА СОФИЙСКИТЕ ГЛАВНИ ГОТВАЧИ: ЕСЕННИТЕ МЕНЮТА

Над дузина главни готвачи из любими софийски ресторанти разказват какво ново ще похапваме тази есен

0 коментара Сподели:

Иван Коловос

Всеизвестно е, че топ ресторантите в София сменят менютата си два пъти годишно. Затова ние ги обиколихме, дегустирахме най-добрите им предложения, препоръчани лично от главните готвачи, и ги споделяме с теб.
 

33 GASTRONAUTS
„Препоръчвам бъргъра, защото е свеж, засищащ и с уникално съчетание от вкусове.“ Емил Алфандари

Ресторантът отдавна оправда името си, там всяко хапване се равнява на космически полет в гастрономическите висини. Така ще бъде и през новия сезон, през който те очакват разнообразни месни и вегетариански специалитети. От представените ни ястия ние много си харесах­ме свинския бъргър с прошуто кото, пюре от пащърнак и паниран пресен лук. Един от най-добрите, честно!
ул. “Проф. Асен Златаров” 14, 0879 375 233


AUBERGINE
„Препоръчвам талиателе, приготвени с пресни морски дарове.“ Светослав Манолов

Любимият ни ресторант остава верен на пресните морски дарове и през новия сезон. Ежедневният асортимент предлага най-различна прясна риба, черни миди и живи раци. Главният готвач Светослав Манолов, който същевременно е и собственикът на ресторанта, държи на това всяко ястие да показва стила и характера на Aubergine. Така е и със специалитета му, който комбинира новозеландски скариди, пипала от калмари, сьомга, раци и слънчеви чери домати.
ул. ”Карнеги” 11, 0889 991 867

HABITAT
„Препоръчвам този бургер, защото наистина е много добър и на прекрасна цена.“ Емануел Свещников

Когато става дума за истински вкусен Angus burger, едно от местата, за които първосигнално се сещаме, е Habitat. Емануел отдавна е спечелил нашето доверие като майстор на барбекюто и имайки предвид, че сега започва сезонът на месата, все по-често ще отскачаме до „Стефан Караджа“ 26. Към крехкото телешко в Habitat добавят разтопен чедър, пикантен сос барбекю и ето тези прекрасни хрупкави картофки от снимката.
ул. “Стефан Караджа” 26, 0888 020 037

HASIENDA
„Хайдушкият шиш ми е любим, защото предлага разнообразие от меса и зеленчуци в едно.“ Жечко Жечев

Hasienda е едно от най-добрите места за барбекю в района. Автентичният вкус на изпечените меса се гарантира от майстор готвач Жечко Жечев. Гаранция имаш и от нас, доволните похапващи клиенти. Говорим така уверено, защото току-що опитахме ей този хайдушки шиш, микс от пилешко филе, свинско филе, свински ребърца, кълцана наденица, хайдушко кюфте и зеленчуци. Толкова много различни вкусове на едно място рядко може да опиташ. Умеят си го в Hasienda и това е!
бул. ”Цар Борис III” 94, 0886 276 973


LAVANDA
„Есента е идеална за нестандартни комбинации и вкусови пътешествия.“ Денница Дойчева


Домът за вкусна храна Lavanda, както е наричан от истинските ценители, очарова и през новия сезон с месни деликатеси, приготвени с много въображение и смелост. Ако можехме, бихме яли всеки ден по един свински котлет на плоча и ньоки в препържено масло със салвия. Трябва да го опиташ и ти, защото е невъзможно да опишем с думи колко сочно е месото и как перфектно си отива със салвията, печена с есенни аромати, тиква и пикантни тиквени семки.
ул. “Цар Иван Шишман“ 12, 0882 249 740


MOTTO
„Този месец акцентът несъмнено пада върху тиквата и чудесата, които могат да се сътворят с нея.“ Методи Калапалев


Тиквата е един от най-важните елементи в есенното меню. Това знае и главният готвач на Motto Методи Калапалев, който неслучайно е избрал да ни сготви именно патешко филе на тиган с хрупкави аспержи, тиква и гъби във винен сос и кленов сироп. Гарантирано не си ял по-сполучлива комбинация от крехко птиче месо, сладка тиква и приятно нагарчащи гъби, които се разтапят на езика. Ето заради такива вкусотии Motto е сред любимите ни места.
ул. “Аксаков“ 18, 02 987 27 23

P.S. FOOD & DRINKS
„Есенният сезон е особено подходящ за телешко и агнешко месо, затова силно препоръчвам тази талята върху канапе.“ Ивайло Узунов

Истински крехкото телешко месо се приготвя изключително трудно. Ето защо, вместо да се мъчим вкъщи, ние ходим в P.S., където през новия сезон ще можеш да опиташ ястия от телешко и агнешко месо в най-различни вариации. Едно от любимите ни безспорно е телешката талята върху канапе от свежи салати и горчичено-балсамов дресинг с шалот. То е и един от фаворитите на главния готвач, защото е едновременно семпло, но и със запомнящ се експлозивен вкус.
бул. “Витоша“ 85, 0884 71 71 17

RAFFY BAR & GELATO
„Препоръчвам ястията със сьомга, защото няма по-чист и качествен източник на енергия.“ Мубера Хасич

В Raffy обичат да експериментират с вкусовете. Ето го и доказателството – сьомга върху канапе от свежа салата, гарнирана с нежни сосове, към които можеш да добавиш задушени зеленчуци или пък прясна паста – това зависи само от теб. Ние сме съгласни с дадената ни свобода и това ни кара да се връщаме отново и отново. Още нещо от менюто, на което можем да акцентираме, е салатата от поширана сьомга с мащерка, мента и кора от лимон, енергийна бомба.
ул. “Ангел Кънчев” 11, 0895 515 045; бул. “Витоша” 18Б, 0895 515 041

SALT & PEPPER
„Земен и дълбок вкус от трюфел, лека острота от домати, крехкото телешко и сметаната – всичко се допълва идеално.“ Павел Пенчев

Salt & Pepper е ресторант с шестгодишна история. Време, в което ни разглезиха с вкусни ястия, новаторски рецепти и безупречно обслужване. През този сезон S&P го очаква цялостен римейк: новото меню, изпипано от Павката, нов и свеж интериор в най-близко бъдеще и мащабни купони по празниците. Тийзър за тези новости са гениалните талиателе с трюфел, телешко бон филе и сушени домати в сметанов сос – страшен букет от вкусове, който ще те смае.
бул. “Патриарх Евтимий” 1, 0895 424 339

SPAGHETTI KITCHEN
„Препоръчвам именно блек ангъс стека, защото едва на дървени въглища можеш да усетиш истински качествения вкус.“ Антоанета Гигова

С всеки отминал сезон любовта ни към Spaghetti Kitchen става все по-голяма. Причината е най-вече в менюто, за интериора и страхотната атмосфера пишем от години. След като сезонът на салатите в лятната градина отмина, влизаме на топло и сме готови да си поръчаме от чудните специалитети на Антоанета Гигова. За снимките тя ни приготви чуден блек ангъс стек, поднесен с печени зеленчуци, конфитиран лук и марокански кускус. Съвършено.
ул. “6 септември“ 9, 0890 566 666

SPAGHETTI COMPANY
„Има неща, за които няма сезони. За руколата, сирената и морските дарове винаги има място в италианското меню.“ Марко Лукиари

Домът на италианската кухня – Spaghetti Company в Bulgaria Mall, е готов с новите си предложения. Домакин в кухнята е нашият приятел Марко Лукиари, на който вече се доверяваме на сляпо. Той ни посрещна с голямата си усмивка и с няколко от новите си специалитети. На твоето внимание представяме салата рукола с портокал, гриловани скариди и балсамова редукци. И преди сме споделяли, че Марко прави нещата от сърце, и това си личи по вкуса им.
Bulgaria Mall (бул. „България“ 69), 02 9 950 950

THE CLOCK
„Сезонното ни меню набляга на класики, приготвени по модерен и здравословен начин.“Пини Леви

The Clock отвори врати сравнително скоро, но още от първата ни среща изпълни сърцата ни с любов. Винтидж атмосферата отива страхотно на старата къща, дребните детайли дават много живот, а менюто им… е микс от феноменална европейска кухня с балансиран вкус и нестандартни кулинарни шедьоври. Това е и единственото място в София, на което можеш да си поръчаш този страхотен тартар от конско бон филе, поднесен със свежо авокадо, трюфел и пармезан.
ул. “Цар Асен I“ 81, 0885 550 010

TRATTORIA IL MAESTRO GIUSEPPE VERDI
„Това ястие е малко по-различно и не се среща често в менютата на ресторантите.“ Джузепе Ломушо

В Къщата на италианските традиции всичко е произведение на изкуството, което може да бъде оценено не само с очите, но и с небцето. Заслугата за това е не на последно място на звездния главен готвач Джузепе Ломушо, който готви лично за Андреа Бочели. Типично италианското меню ще те срещне с множество специалитети от Южна Италия, в това число и разкошното патешко филе с червено вино, сладко от боровинки, червени чушки, тиквички и патладжани.
ул. “Г. С. Раковски” 174, 0893 379 767

ДОБРО
„Препоръчвам това ястие, защото изисква много предварителна подготовка за да бъде неповторимо.“ Радослав Цветански

Ето тук винаги знаят кое е най-добро за теб. По което и време на годината да минеш, майстор готвач Цветански винаги е подготвен с актуално меню и сезонни рецепти. В конкретния случай той ни представи един от новите си специалитети – пресования телешки джолан, печен на бавен огън с билково пюре от мащерка, целина и картофки… Толкова вкусен, че пръстите да си оближеш. Препоръчваме ти да опиташ и другите нови предложения. Ние също ще се върнем тук съвсем скоро.
ул. “Янко Сакъзов“ 23А, 0886 434 650

К.Е.В.А.
„Нашите шашлици се приготвят на дървени въглища, от прясно свинско или пилешко месо.“ Димитър Златков

Ето го и бижуто в новото сезонно меню на най-често посещаваното от нас място. Този шашлик е точно в стила на К.Е.В.А – месо със страхотен вкус, поднесено по нестандартен начин. Предлага се в два варианта – прясно селектирано свинско или пък пилешко месо. Пече се на дървени въглища и се гарнира с хрупкави пържени картофки и сос и домати. От нас да знаеш, дойде ли това ей това, месното време, може да се довериш на златните ръце на  майстор Митко.
ул. “Г. С. Раковски” 114, 0877313233

ПАВИЛИОН 37
„Това е едно от най-любимите ястия в Павилион 37 може би защото съчетава в себе си сладко и солено и същевременно има завършен вкус.“ Тихомир Радулов

В Павилион 37 менюто винаги е сезонно ориентирано. Тук ястията се приготвят само с пресни съставки и това се усеща във вкуса на храната. Нямаме думи да опишем колко много ни хареса телешкото със сини сливи, праз лук и задушен пресен спанак. Перфектен баланс на вкусове, аромати и отлично съчетание на традиционна и френска кухня, която е на почит тук. В духа на всичко това ни трябва само бутилка вино от обновената им винена листа и може да запеем в стил  Едит Пиаф.
ул. ”Оборище” 37, 0876 167 080

ПЕЙ СЪРЦЕ
„Препоръчам това ястие, защото е чудесна комбинация от вкусове и отлично си отива с бели и червени вина.“ Данаил Миндов

И през този сезон Пей сърце ще предлага нетрадиционни решения на класически рецепти, оставащ верен на девиза си, че винаги трябва да се случва нещо различно. Ние се влюбихме в греховно вкусното руло от пилешко и свинско филе с пюре от моркови и целина, приготвено с много старание от главния готвач Данаил Миндов. Тайната на изключителния му вкус се крие в предварителната обработка с боровинково сладко, което допринася за неговия приятно сладнеещ вкус.
ул. “Георги Софийски“ 32, 0886 143 574

РАКЕТА РАКИЯ БАР
„Сега е времето на силната домашна ракия и сочните меса.“ Данчо Иванов

Ето че отново сме в Ракета… Уют, добри хора, изстудена гроздова ракия и аромат на прясно изпечен домашен суджук. Точно така, говорим за този от снимката. Понеже е по авторска рецепта на главен готвач Данчо Иванов, гордо носи името на заведението – „Ракета“, поднася се с картофи соте на кубчета, доволно количество наша лютеница и едно листо салата за цвят. Тук нещата винаги са като от едно време… ай наздраве! Скоро пак ще дойдем, новото меню ни чака.
ул. „Янко Сакъзов“ 17, 02 444 6111

СЪСЕДИТЕ
„ Пица на пещ или вкусно месо, новото място е едно.“ Теофил Янев

Нашият лов за готвачи продължава в посока Хиподрума, към най-новия пица-ресторант с интересното име Съседите. Той отвори едва преди няколко дни, но още отсега се радва на небивал интерес. Всички са надушили ароматните ястия на chef Янев, който ни презентира ето тази вкусотия горе. Пилешко филе, пълнено с моцарела и орехи, поднесено с талиа­тели от зеленчуци и лек джинджър сос. Чудно! Пиците пък се приготвят на пещ и са с автентичен вкус.
ул. “Кюстендил” 20, 02 958 6505

ЩАСТЛИВОТО ПРАСЕ
„Обичам да съчетавам продукти, които показват вкуса  на мястото, откъдето идвам.“ Джун Йошида

В „Щастливото прасе“ държат на качествените, сезонни и местни продукти. При тях няма да видиш домати през зимата, ползват това, което им дава земята. Търсят местни производители, защото вярват, че това е начинът. Всички добре познаваме Джун и знаем, че той обича да експериментира с източните вкусове, в случая той ни приготви сулка на тиган, даши бульон с мастило от сепия и мисо, киноа с едамаме, мариновано шитаке, туршия от ряпа и джинджифил. Нереално е.
бул. “Цариградско шосе” 17, 087 877 8446
 

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *