НАЙ-ДОБРИТЕ МЕСТА ЗА МОРСКА ХРАНА В СОФИЯ VOL.2

Карта за съкровища от морското дъно

0 коментара Сподели:

През летния сезон неусетно се оказваме в един по-вкусен свят, който изобилства от разнообразна и значително по-здравословна кухня. Морските дълбини успяват да ни застигнат където и да сме с неповторими ястия, които обсипват лятната трапеза. В град без брегове бризът на хедонизма ни отвежда към места, изпълнени с впечатляващи блюда и дарове, средиземноморски екзотични риби, съчетани с леки и благоуханни плодове и зеленчуци, които трябва да бъдат опитани и за които ще бъде говорено още дълго…

HASIENDA

Hasienda е полъх на европейска кухня с импровизации и майсторски завършек. Грандиозно е предложението от зарган, чиято консумация се слави като едно от най-върховните изживявания, съчетан с картофен чипс. Приятно допълнение е пастата с пресни черноморски миди и скариди, а задължителното питие – бяло вино. Прекрасен завършек на запомняща се деликатна и омайна атмосфера, типична за това столично блаженство.
11:00 – 23:30
бул. „Цар Борис III“ 94, 0886 276 973

LA FISHERIA

Всеки любител на средиземноморската кухня ще бъде удовлетворен от свежестта на ароматна пикада с чесън и подправки, разлята върху скариди. Запазете място в стомаха си, за да бъде опитан автентичен бакалярос в класическа версия с овкусена зелена салата. Гастрономическите специалитети на заведението са неизброими, но и неустоими, което ще ви върне отново в това морско кътче на сушата.
12:00 – 24:00
ул. „Ген. Паренсов“ 11, 0899 990 795

OLIVE’ SEA

Емблематични предястия от Средиземноморието са това, с което шеф Дойчинов ни въвежда в оазиса на здравословната кухня. Всичко е прясно и ароматно, все едно сме си у дома, само че истината е, че ние едва ли бихме се справили толкова съвършено с тези необикновени скариди с манго сос и бобен мус с джинджифил и чили, още по-малко пък с октопода с рагу от чери домати, маслини и авокадо крем.
08:00-24:00
ул. „Проф. Христо Вакарелски“ 1А, 02 963 2004

RESTO DEL VERANO

Това място сякаш материализира порасналите мечти на собствениците си. Средиземноморският дух се е вселил във всяко едно ястие, което излиза изпод ръцете на главния готвач, а гледката към безкрая е просто един път и не става да ти я разкажем. За да се чувстваш на истински пиедестал, още със сядането получаваш чаша вода и разядки, а възможността да опиташ някоя от дивите риби в менюто не трябва да бъде изпускана.
09:00 – 24:00
ул. „Нарцис“ 1, 0889 820 111

SPAGHETTI KITCHEN

Тук главният готвач твори блюда, изненада за всяко небце. Впечатлени сме от другото лице на царицата на речните риби – пъстървата, с пиперлив марокански кускус и средиземноморски сос, побиращ неописуем деликатесен аромат, и възхваляваме рецептата за сезона. Изпълнение от неустоима комбинация на леко пикантен чили сос със скариди и микс от зеленчуци.
10:00 – 01:00
ул. „6 септември“ 9, 0890 566 666

SPAGHETTI KITCHEN BAR

Spaghetti Kitchen Bar се заиграват със сетивата на посетителите си с предястие шедьовър. Авокадово ризото с тигрови скариди, на което още не можем да се наситим. Заедно с чаша Пино Гриджо ястието се превръща във вълшебна комбинация за вечерно угощение. След него с мини­мални усилия се местим на бара за извличане на максимални ползи от вечерта.
08:00 – 03:00
пл. „Света Неделя“ 3, 0893 046 666

TABIET

Цяла палитра от аромати се разнася пред нас, когато ни поднасят двете рибни ястия от новото морско меню в „Табиет“. Филе от сьомга с гуакамоле и италиански маслини и филе от лаврак с панчета и арпаджик, гарнирано със сотирани ньоки с коприва, са всичко, от което имат нужда нашата чаша вино и този лятно-протяжен ден. Защото добрата кухня винаги има значение, не само за табиетлии.
12:00 – 24:00
бул. „Джеймс Баучер“ 76, 0888 300 304

TABLA

На Таблата поднесена, откриваме екзотична хърватска салата с октопод, средиземноморски скариди в масло и калмари пане. По принцип си ги взимаме поотделно, но точно днес ни харесва да усещаме изобилието. Допълваме всичко галантно с предястие от апетитни миди във винен сос с уханни билки и се наслаждаваме на бриза, който леко задухва по „Ангел Кънчев“ точно по никое време.
09:00 – 23:00
ул. „Ангел Кънчев“ 11, 0888 750 020

THE MED

The Med олицетворява лятната свобода в прегръдките на гръцката кухня. Задължително присъстват лимон, зехтин и мащерка. Това издаде главният отговорник за върховния октопод и калмар на скара, гарниран с шармантни подправки и зеленчуци. Всеки продукт е прецизно подбран. Абсолютното задоволство е постижимо с традиционния гръцки аперитив  – анасонова магия, побрана в чаша узо.
12:00 – 24:00
бул. „България“ 49А, 0877 721 271

TRAPEZI

Влизаме с гръм и трясък в лятото и поръчваме цяло плато с калмари, скариди и октопод. След като бе открит преди по-малко от месец, новият гръцки остров в София вече се радва на особен интерес. Това се дължи най-вече на вкусните апетайзъри, пресните риби от Гърция, които плуват в менюто отгоре надолу и вносното узо. Да ти е сладко и на теб!
11:00 – 23:00
ул. „Проф. Георги Павлов“ 37, 0882 443 000

TRATTORIA IL MAESTRO GIUSEPPE VERDI

Двете ястия, на които отдаваме чест в Trattoria, са пълнен калмар със зеленчуци от шеф Марко Лукиари и Салмоне ала Сицилиа­на. В страхотната италианска градина се носи неповторим дух на домашен уют, на истински житейски ценности и традиции, а докато чакаме авторските си десерти и се глезим с италианското им пивко вино, разговорите ни сякаш оживяват.
12:00 – 23:00
ул. „Г. С. Раковски“ 174, 0893 379 767

YAMAS

Yamas боравят с оригинални кулинарни техники, като за тях е най-съществено да съхранят цялостното преживяване, което получаваме от храненето. Вниманието ни приковава октопод на барбекю и калмари със сладък сос чили и сусам, като ценителите ще открият гръцката кухня в трилогия от морски дарове – креативно съчетание на аромати и цветове в чинията, за да е пълноценно съобщението за всички клиенти.
11:00 – 02:00
ул. „Дойран“ 2, 0898 228 980

КОСМОС

Междузвездни аромати, които всъщност са морски, долавяме още с поднасянето на дивите скариди в хрупкава коричка с еспума от сирене, босилеково песто и сос Саганаки. Малко след това галактическите готвачи са готови с октопода на жар с диня „Cru“ с кимчи, пушено краве сирене, Блъди Мери гранита и мисо и ни превръщат в истински космонавти в наземната станция на ул. „Лавеле“. В този космически храм на добрия вкус гравитираме често, когато имаме нужда не просто от храна, а от истинско изживяване. Защото хубавото се помни не само заради вкусните ястия и изключителния футуристичен интериор, ами и заради чувството, което оставя след себе си. А тук то е някак особено, специално и нещо различно от цялото сетивно приключение, заради което си заслужава да пишем. Както казват: Космосът не е лимит, а вдъхновение!

11:00 – 02:00
ул. “Лавeле” 19, 0888 200 700

Ако си фен на морската храна и си готов да експлорваш, ето къде да хапваш в Тасос и околността.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *