Говорят мастършефовете

За есенните менюта през макро обектива ни

0 коментара Сподели:

Както традицията повелява, по това време на годината екипът ни се впуска в гастро тур из ресторантите на София, за да пробва всичко ново или добре забравено старо, с което любимите места ще държат небцето ни под напрежение и тази златна есен. Нямахме търпение да надникнем в кухните на най-добрите в бранша, да се запознаем с най-важния човек там – главния готвач, и на следващите страници да ти разкажем какво се крие там.

CINECITTA OSTERIA ITALIANA

Тук философията винаги е била свързана с приготвянето на ястия, типични и сезонни за Италия. Телешкото спецатино е авторска интерпретация на традиционна тосканска рецепта, с червено вино и букет от сезонни зеленчуци и билки. И е точно толкова божествено на вкус, колкото звучи. Държим да подчертаем, че месото е специална селекция на ферма „Омая“ от с. Дивля, червеното вино е Кианти, а гарнитурата е допълнена с костен мозък.
ул. „Кумата“ 75Г,
0885 760 160

CORSO

От тази есен шеф Владимир Тодоров (той е действащият носител на приза „Готвач на България“, бел. ред.) е новият господар в кухнята на ресторант Corso и именно той отговаря за комбинирането на пресни продукти, вкусове, цветове, подправки и всичко необходимо до получаването на омагьосващо вкусно ястие, каквото е и изборът ни Фланк стек с картофки. Концепцията на новото сезонно меню тук е повече от ясна – семпла и вкусна храна за всеки.
бул. “Цар Освободител” 10,
0888 100 113

HASIENDA

Есента дойде и в червената фамилна къща на Hasiendа. Това, което прави екипът готвачи тук открай време, е просто, а именно – вкусна храна, която те оставя замислен задълго. В новия сезон тя ще бъде още по-здравословна, така че не се учудвай, ако занапред често срещаш в менюто им съставки като годжи бери, нар, лимец и киноа. По този повод и в името на чистата съвест си поръчваме микс салати, които са истински фестивал за небцето и коремчето.
бул. „Цар Борис III“ 94,
0886 276 973

LA BOTTEGA AL VICOLO

Буквално преведено, салтимбока означава „скачам в устата“, затова не се и учудваме колко бързо всичко в чинията ни се изпарява, след като ни е поднесено. В случая телешкото салтимбока (бон филе) идва в компанията на картофен огретен с праз лук и фенел и е нов, греховно вкусен резултат от усилията на главния готвач Кирил Георгиев. Той е човек с изключителен усет към фините вкусове, така че бъди сигурен, че няма да те подведе!
ул. „Огоста“ 5,
0887 099 971

MEDITERRANEO

Когато дойдохме да пробваме най-доброто от есенното меню на Mediterraneo и те ни сервираха стартер, честно да си кажем, бяхме изненадани. След като пробвахме обаче Polpette in brodo di carne, вече нямахме никакво съмнение, че точно това е супата на есента. Топчета от телешко месо, внимателно залети с бульон, които в компанията на пъдпъдъчи яйца, аспержи и шафран се оказаха поредното брилянтно изпълнение на Енрико. Благодарим му за изживяването!
ул. „Оборище“ 9Б,
0886 644 402

SAMURAI

Идваме тук да се поглезим с тази очарователна комбинация от крехко патешко филе с леко пикантен сос от манго и сметана. Безобразно апетитно ястие, което ни води за носа всеки път към Samurai-ското семейство, когато огладнеем. Най-якото е, че можем да си го поръчаме по което и време да решим до 24 часа. Кухнята тук е една от малкото, които работят до толкова късно, така че това е перфектното място за закъснели вечери с пълноценна храна.
бул. “Витоша” 24,
02 996 3660

SPAGHETTI KITCHEN

Възторгваме се всеки път, когато Антоанета Гигова стои с името си зад някое ястие. Този път тя разхожда по небцето ни вкусовете на патешко магре, поднесено с Уакаме салата с градински зеленчуци, печени сладки картофи на фурна и бери сос. Всяка вечер е достойна за празнуване с такова предложение. За да не те хванат неподготвен, си направи резервация през мобилното приложение на Spaghetti Kitchen.
ул. „6 септември“ 9,
0890 566 666

TABLA

Печената тиква с пет зърна се завръща тази есен, след като само преди година гордо обра овациите на посетителите в заведението. Здравословният микс от киноа, нахут, басмати, леща, лимец и тиква бързо си проби път сред останалите предложения и постави голяма удивителна върху името на „Табла“ за това й изпълнение на кулинарната карта на София. Оттогава се отбиваме често за някоя и друга порция вкусни спомени за дълго.
ул. „Ангел Кънчев“ 11,
0888 750 020

TRAPEZI

На пръв поглед нищо особено, но това чудодейно произведение на кулинарното изкуство носи толкова аромати и вкусове в себе си, че можеш цяла есен да му се дивиш. Морски дявол върху доматена симфония, който е здрава и засищаща храна за всеки трудно завръщащ се в нормалния ритъм на градската джунгла човек. Авторско предложение, едно от многото, с които откровено се гордеят тук и за което често намираме път до ул. „Проф. д-р Георги Павлов“ 37.
ул. „Проф. Георги Павлов“ 37,
0882 443 000

VINO & TAPAS

Гостоприемни стопани, добро обслужване, селектирана винена листа и нещо изключително вкусно за хапване е всичко, от което се нуждаем, за да прескочим есенната депресия. За целта избираме да посетим нашите стари приятели от Vino & Tapas, които ни посрещат със свинско бон филе мариновано с пушен червен пипер и билки, поднесено с полента, скариди и чипс от сирене манчего. Изключително семпло, но очаквано вкусно кулинарно предложение!
бул. „Княз Ал. Дондуков“ 38,
0878 410 930

КОСМОС

Тук нещата винаги са паранормални и направо ни побиват тръпки при вкуса и вида им. Стартираме кулинарните удоволствия с еленско бон филе с гъши дроб, печена тиква, медовина и дренки, истинско съвършенство в чиния, което приятно замъглява съзнанието ни и ни лепва доволна усмивка в момента, в който приключим с него. След кратка емоционална пауза заслаждаме деня си с десерта „Студен чай лимон“, в който можем да усетим същевременно заедно, но и поотделно вкусовете на саварин от лимон, сладолед от зелен чай, лайм крем и супа от лимонена върбинка. Още едно олицетворение на гастронавтските чудеса, задоволяващи всички 5 сетива, които всекидневно се раждат изпод ръцете на готвачите тук. Все преживявания като в „Космос“-а – едновременно различни и много интересни.
ул. “Лавeле” 19,
0888 200 700

ПЕЙ СЪРЦЕ

Тази есен нещата са „пей, сърце“, особено когато лошото време ни настига в пределите на този любим ресторант. Тук те очаква меню с пресни съставки, изцяло в унисон със сезона навън, от което те съветваме да избереш котлета от сьомга с хрупкава коричка от овесени ядки. Ако не ти е до риба и искаш да пробваш нещо пò така като нас, то задължителни са свинските ребърца със сос териаки върху картофено пюре и грилована тиквичка.
ул. „Георги Софийски“ 32,
0886 143 574

ЩАСТЛИВЕЦА

Октомври е рекордьор по ароматни спомени. Пастелни нюанси и печени гозби в неповторим кулинарен аранжимент надничат от новото есенно-зимно меню в „Щастливеца“. Стартираме гастрономическия трип с пилешки пълнени гърди със сирене Гауда, фурми и мед, в сос от жълта тиква и се отнасяме в спокойствието и аромата на най-декадентския ресторант в града. Уют и топлина, които се превръщат в спомен.
бул. „Витоша“ 27,
02 441 1155

Каним те на гурме тур из София.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *