Нощна София е полигамна красавица

Тя знае как да те накара да забравиш да си гледаш телефона и да се ориентираш за часа по слънцето

0 коментара Сподели:

Борислав Златков/Unsplash

Петък е. София се готви да започне да разказва поредните кратки разкази, които могат да се вместят в един уикенд, едно съобщение, един бар, едно легло. Чашите са измити, бутилките са пълни, ризите са изгладени, кецовете са чисти, косите са прилежно оформени. Поне до следващата сутрин.

Нощна София е като току-що забъркан коктейл от красив барман.

Сервират ти го цветен и кокетен и нямаш търпение да го опиташ. Не усещаш как те опиянява, защото е толкова сладък, че поемаш само още малко на един дъх. Кубчета лед танцуват хаотично из чашата ти с опашки като на падащи звезди. И като се загледаш как рисуват завъртулки с лекота, иска ти се да се гмурнеш в този пролетен коктейл и да танцуваш с тях, да рисуваш с пръсти по нечий гръб, да станеш част от този симпатичен хаос.

Улиците на нощна София са полигамни красавици, които са способни да обичат всеки.

Етюд-и-те на София / Sketches of Sofia

Приютяват инсомнията на някои, правят компания на самотните, усамотяват влюбените, задават тон на веселите и сипват едно голямо на тъжните. Всичко, което тя иска, е за няколко часа да оставиш телефона си в джоба. Да забравиш да оглеждаш чуждите животи и да гледаш само нея. Да не я снимаш, да не се снимаш, а да я оставиш да проникне като алкохол в кръвта ти.

София е достатъчно добра компания, че да ти е абсолютно достатъчна за петък вечер.

Тя знае къде джазът се лее като разтопен шоколад, къде нечий глас прави любов с публиката, къде танците са най-добрият начин на общуване. Знае и къде да не те води, защото те познава. И ти дава достатъчно време и свобода да си всичко, което искаш да бъдеш, обещавайки ти, че няма да каже на никого. Поне докато не се съмне. Не ревнува, ако хванеш за ръка някоя друга, а точно обратното. Тя е най-изкусната съблазнителка и няма да те съди. Вероятно ще те подкрепи в някое от грешните ти решения, защото за нея най-важно е да трупаш спомени.

Етюд-и-те на София / Sketches of Sofia

Казват, че няма по-добър тоник за изморената градска душа от нощните разходки. Дали е мимолетната идилия заради несъвършенствата, които не се виждат на тъмно? Дали са отдъхващите си от бръмчащи автомобили булеварди?

Какво значение има, щом като София диша дълбоко, а с нея глътка въздух успяваш да поемеш и ти.

Затова хвани я за ръка, забрави за телефона, отпий голяма глътка от нощния алкохолен коктейл и се ориентирай за часа по слънцето. Ако ризата ти е измачкана, кецовете ти са кални, а косата ти е рошава, значи вероятно вече е събота. А колко е прекрасна София в събота през април…

А Прага не е само бира…

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *