5 изложби, които не са за пропускане

Креативна селекция на събитията тази седмица

0 коментара Сподели:

Тази седмица сме ти подготвили съвременно изкуство, архитектура, фотография и фензайн. В общи линии – всичко, което ти е нужно, за да си в час със случващото се на българската и световната арт сцена.

PRINTS, PAPERS AND PHOTOS – ИЗЛОЖБА НА ФОТОКНИГИ

Ако и ти като нас си умираш за готини списания, сигурно ще те заинтригува богатата селекция на испански фензин в Институт „Сервантес“. В случай че не знаеш за какво говорим, фензин е списание, направено от група ентусиасти и е истински културен феномен. В колекцията са включени и редица фотографски самоиздания, защото в ерата на Instagram изглеждавсе повече професионални фотографи избират да отпечатат творбите си на хартия.
Кога: от 5 до 19 юни
Къде: Институт „Сервантес“, ул. „Света София“ №3
Вход: свободен

ИЗЛОЖБА НА ФОНДАЦИЯ „МИЙС ВАН ДЕР РОЕ"

Когато става въпрос за архитектура, един от най-престижните европейски конкурси е именно този. По време на изложбата ще можеш да се запознаеш с 40 от най-добрите сгради през последната година и да видиш какви са тенденциите в развитието на архитектурата на континента. Дори и да не правиш разлика между греда и колона, пак ще ти бъде интересно, защото всички живеем, работим и се забавляваме в архитектура под някаква форма. Пък и е хубаво да си сверяваме часовниците от време на време.
Кога: откриване на 5 юни, понеделник,18:30 ч.
Къде: Античен комплекс „Сердика“, пл. „Независимост“
Вход: свободен

БИЕНАЛЕТО ВЪВ ВЕНЕЦИЯ – ДА ЖИВЕЕ ИЗКУСТВОТО!

Ако трябва да сме точни, това не е изложба, а разговор за такава. Ако трябва да сме още по-точни, става въпрос за дискусия и представяне на тазгодишното биенале за изкуство през погледа на кураторката Яра Бубнова и художникаЛъчезар Бояджиев. Двамата са се подготвили с много снимки и още повече впечатления, с които да те пренесат на едно от най-значимите събития в света на изкуството. Ще си поговорим за отличения със Златен лъв немски павилион, за 16-метровия демон на Деймиън Хърст и за вечната тема защо и тази година българско участие липсва.
Кога: 6 юни, вторник, 18:30 ч.
Къде: Гьоте институт, ул. „Будапеща“ №1
Вход: свободен

ПОДВОДНИ ПОРТРЕТИ

Забелязал ли си колко по-свободно и необременено се движиш във водата за разлика от сушата? Е, на Крис Микалеф не само му е направило впечатление, а е подействало и като вдъхновение за серия подводни фотографии. Темата някак естествено се превръща в метафора за ограниченията върху ЛГБТИ общността и стремежа й да ги превъзмогне. Защото под водата си истинският ти, освободен от обществени норми и предубеждения. Изложбата е част от Арт седмицата на София Прайд.
Кога: 6 юни, вторник,19:00 ч.
Къде: Gallery 2.0, ул. „6 септември“ №26
Вход: свободен

СЪЕДИНЕНИЕ (BE)R(LI)N

За по-малко от 24 часа фотографът Пламен Ангелов пътува до Берлин и заснема 19 черно-бели фотографии, които можеш да видиш от 6 юни в Heat Gallery. Това, което го вдъхновява, са силните контрасти на модерния мегаполис. Градът, който някога е бил разделян, а сега съвместява куп различия и противоположности, препраща към химичните елементи литий и берилий. Макар разположени един до друг в периодичната таблица, те не могат да се свържат помежду си, но съществува предположение, че при изключително високо налягане двата материала биха образували сплав с изключително ценните свръхпроводими свойства. Досущ като Берлин.
Кога: от 6 до 20 юни; откриване на 6 юни, 19:30 ч.
Къде: Heart Gallery, бул. „Витоша“ №124
Вход: свободен

Пътувай мислено на север и разбери какво има да ти каже Стокхолм.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *