Мамо, тате, връщам се в България

Как да кажеш на близките си, че се прибираш да живееш в България?

0 коментара Сподели:

България 2017. Случаите на завръщащи се емигранти в последните години станаха масово явление. 90-те отдавна отминаха и колкото и на нашите родители да не им се иска да го признаят “Бягай, спасявай се” вече не е най-добрият съвет, който могат да дадат на децата си относно живота в родината.

А ти, колкото и да не искаш да си мейнстрийм, все повече се замисляш за това да се върнеш. Намирането на работа и социална среда не е такъв проблем, в България вече има много възможности за образовани и амбициозни хора като теб. Най-голямото предизвикателство е да кажеш на близките си, които отдавна вече са те писали за “оправил се в живота”, че с цялото си безразсъдство си решил да се прибереш вкъщи.

Понеже знаем, че това не е лека задача, ти предлагаме 5 начина, по които можеш да го направиш, без майка ти да получи аритмия, а баба ти да припише цялото наследство на брат ти.

#1 КАЖИ ИМ, ЧЕ ВЕЧЕ СИ СИ НАМЕРИЛ РАБОТА
Още преди да са отворили уста, за да кажат, че в България няма пари и няма бъдеще, зарадвай ги с новината, че си си намерил работа. Има много начини да намериш добре платена и предизвикателна позиция.

Както българските, така и множеството международни компании у нас търсят кадри, които владеят езици и имат дипломи от престижни университети. Да им се чудиш!

 

#2 КАЖИ ИМ, ЧЕ СИ СЕ ПРОВАЛИЛ
Кажи, че в чужбина ти е било много трудно, не си успял да се реализираш и затова се връщаш. Това е единствената обществено приета причина да се прибереш у дома. Няма да ти кажат нищо, стига ти, че си световен провал.

Сега ти остава незабележимо да се върнеш да живееш с вашите и да се държиш така, сякаш никога не си заминавал, с надеждата, че с това ще поизтриеш срама от семейното име.

#3 КАЖИ ИМ, ЧЕ СИ СЕ ВЪРНАЛ ЗА МАЛКО
А после непрестанно удължавай периода, докато сами не стигнат до идеята, че май ще си поостанеш. Върни се за лятото, после мистериозно изпусни самолета за наобратно. Кажи, че от работата така или иначе имаш неизползвана отпуска и можеш да останеш още малко. Ако след време се сетят, че още си там, кажи че в момента в държавата, от която идваш, са празници. След това непременно ще се намери някой да стачкува. И тя Коледа дошла.

По някое време ще забравят, че изобщо е трябвало да бъдеш някъде другаде.

#4 ПОКАЖИ ИМ ПОЗИТИВНИТЕ ПРИМЕРИ
Разбъркай каналите на телевизора, така че да не могат вече да гледат любимите си предавания, представящи безнадеждни истории и световни конспирации, чиято крайна цел някак си винаги е да прецакат именно тях. Така и няма да научат защо за илюминатите е толкова важно да подслушват домашния телефон на чичо Петко. Докато намерят упътването за телевизора и възстановят щетите, мушни им под носа някои от сайтовете с позитивни новини. Разкажи им за българи, които са се прибрали и въпреки това си живеят добре. Дай им и примери с твои познати. Така повече ще повярват, че тези истории в интернета илюминатите ги качват, за да ти отвличат вниманието, докато ти подслушват телефона.

#5 ИЗОБЩО НЕ ИМ КАЗВАЙ
Установи се тайно в страната и продължи да се виждаш с тях само по празници. Ако прецениш, след време можеш все пак да им съобщиш новината, като наблегнеш на това, че вече от три години си обратно в България и имаш дете с тайната си съпруга, а второто е вече на път. Така ще ги поставиш пред свършен факт, за който отдавна са изтървали възможността да се шокират – “Няма нищо по-старо от вчерашния вестник”. Не гарантираме как ще приемат тайнствения ти брак и това, че си ги лишил от възможността да отбелязват многократно преди сватбата, че бъдещата ти съпруга не е стока. За това ще трябва да прочетеш друга статия.

Ако си прочел текста докрай, може би и ти живееш или си живял в чужбина. Знаем колко е трудно понякога да обясним дори на най-близките си хора, че въпреки всичко, което имаме и постигаме в чужбина, България е мястото, където се чувстваме най-добре.

От 10 години форум “Кариера в България. Защо не?” се опитва да промени нагласите на българите за живота в България и да показва възможностите за реализация у нас на тези, които имат опит от чужбина. А това наистина е едно предимство, което ще имаш, когато кандидатстваш за работа.

Ако търсиш нова посока в кариерата си или вдъхновение да се развиваш в България, независимо дали си някъде там или тук, ела на 5 септември на най-големия кариерен форум за българи с опит и образование в чужбина.

Регистрацията за форума е безплатна, но задължителна. Има място и за теб!

Като се върнеш, разбери кои са коктейлите на сезона и ги пробвай!

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *