Геометрия на любовта – близост, страст и отговорност

Свери си часовника с тази теория на психолога Робърт Стърнбърг за типовете връзки

0 коментара Сподели:
Геометрия на любовта - близост, страст и отговорност

Неизчерпаеми са темите, свързани с любовта, какво да се прави!

Последният път, когато засегнах топика, бях споменала съвсем бегло за проучванията на психолога д-р Робърт Стърнбърг и неговата теория за любовния триъгълник. Още тогава бях сигурна, че темата не е изчерпана и си струва да се разнищи малко по-обстойно, и затова реших да го направя сега.

Според него „перфектната любов“ съществува и тя се гради на три основни компонента, които са близост, страст и отговорност.

Често обаче, за да бъдат факт и трите, се изисква немалка доза късмет още в самото начало, както и ежедневна работа, за да се поддържа нивото. Ако не успеем, рискуваме да останем само с два или дори само с един от тях, а когато и той изчезне – с човека до нас директно си казваме „чао“. Ако си във връзка, направи една бърза справка за това, какви са взаимоотношенията ти с твоя човек – може да останеш приятно (или неприятно) изненадан/а. 

Близост – Страст – Отговорност = Приятелство

Това е вариантът, в който присъства единствено онова усещане, че се познавате от години, въпреки че сте се срещнали преди седмица, наред с желанието да прекарвате цялото си време заедно, говорейки си за хиляди неща, защото имате толкова общо помежду си. Това е и първата фаза на всяко ново приятелство като цяло, но когато то е между жена и мъж, лесно след тази близост се заражда страст, а след нея – решението за връзка, което носи със себе си и последващите отговорности.

Страст – Отговорност – Близост = Привличане

Или иначе казано: fuck buddies. Единственото нещо, което споделяте, е непреодолимото желание да бъдете един върху друг във всяка една секунда от времето, което прекарвате заедно. За какво си говорите? Със сигурност не е за емоционалните нужди на другия, кой какви идеали има и къде се виждате след пет години. По-скоро какво ще хапнете след този рунд и дали кухненската маса ще е подходяща за следващия.

Отговорност – Страст – Близост = meh

Toва е онзи (евентуален) етап от връзката (била тя дългогодишна или не), в който и двамата сте си научили номерата, не се впечатлявате от нищо, нямате нито сексуален, нито какъвто и да било интерес към другия и просто сте заедно, защото… ами ей така. Защото защо не? Не пречи да си я карате така, докато не се появи нещо ново и по-добро на хоризонта.

Близост + Страст – Отговорност = Романтика

Това е първичната еволюция, която (пак, евентуално) претърпява приятелството. Когато мъж и жена се чувстват толкова близки и толкова добре заедно, че започват да усещат все повече и повече желанието си за физически и по-интимен контакт с другия. Тази комбинация обаче може да остане такава завинаги, в зависимост от това, колко добре или зле се справят двамата с това, което им предстои в една сериозна връзка, а именно задължителните компромиси, които идват със съвместния живот. 

Близост – Страст + Отговорност = Привързаност

Или така наречената „платонична любов“.

Истината е, че колкото и зле да ти звучи в момента, питайки се „Как така без секс?“, това е вторият най-добър вариант след „перфектната любов“, която съдържа и трите важни „съставки“, по простата причина, че вие двамата наистина се обичате и бихте направили всичко за другия. Познавате се, приятели сте, гледате в една посока, но освен това сте и отговорни – знаете как да работите заедно, знаете как да хармонизирате противоречията и връзката ви може да издържи теста на времето без никакъв проблем, защото усещате, че трябва да бъдете с този човек. Свързва ви нещо много по-силно от просто онова първично физическо привличане и липсата на интимност не прави връзката ви по-малко пълноценна.

Страст – Близост + Отговорност = Фантазия

Но под фантазия разбирай малко повече „илюзия“, отколкото „приказка“. Защото този тип връзка се характеризира със силна емоционална и физическа привързаност и желание всичко да бъде възможно най-гладко и безпроблемно, предимно заради първото. Докато реално двамата човека нямат много общо помежду си и живеят два коренно различни живота в два коренно различни свята. Срещат се предимно в спалнята или излизат заедно с компания навън, говорейки на всеослушание за половинката си, често обичат да плануват съвместния си живот от шифонените пердета във всекидневната до името на детето, защото наистина искат връзката им да проработи, но всъщност всичко, което знаят за другия, не съответства напълно с тяхното собствено виждане за нещата. „Но сексът, човек. И виж колко добре изглеждаме заедно.“ И така въпреки всички несъответствия, старанието и всеотдайността остават налице. Ужас някакъв…

Страст + Близост + Отговорност = Истинска любов

Ех… Държите се, сякаш сте приятели от деца, дърпате се и се закачате, подмятате грубовати забележки наляво-надясно, но никога не приемате нищо твърде насериозно, защото чувството ви за хумор е едно и също. Знаете точно какво обича другият и не забравяте всеки ден да се постараете да сте причина за усмивката му. Но освен това сте изградили и здрави основи на отношенията ви, преминали сте през хубаво и лошо заедно, което не само не ви е разбило перфектния баланс, ами го е заздравило.

Но не се залъгвай, че веднъж стигнал до това място, ще останеш там завинаги.

И двамата трябва да давате всичко от себе си, за да можете да поддържате тази любов. Невинаги ще бъдеш силно привлечен към човека срещу теб, невинаги ще смяташ, че той със сигурност ще те разбере, ако му разкажеш за проблема, който имаш в момента, и понякога ще имаш чувството, че всичко, което сте градили заедно, се руши под краката ви за секунди. Но способността да се справяте с всяка ситуация и на трите фронта ще ви даде толкова желаното щастие и пълноценно общуване, за което винаги сте си мечтали. Всичко в живота ти зависи единствено и само от теб, затова хич не се офлянквай – направи го точно такова, каквото винаги си го искал!

Преливат наводнения в очите

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *