Комбинирай ме със стил: бира и храна edition

Ето как го правят истинските ценители

0 коментара Сподели:

Нима съществува по-приятно нещо от това да хапнеш любимата си храна със студена чаша бира? Този ритуал е изпитан във времето начин за събиране на сили и отърсване от стреса. А и сигурно често ти се иска да извлечеш най-голямо удовлетворение от храненето. Точно поради тази причина и благодарение на любовта, която повечето хора имат към пивото, трябва някой да се заеме с леко сложната, но изключително забавна задача да разбере коя бира с кой тип храни си подхожда най-много. Ние от Go Guide като едни видни гастрономи се нагърбихме да направим това за теб.

Оказва се, че най-новите научни факти показват, че в бирата се съдържа молекулата никотинамид рибозид. Тя предпазва от затлъстяване, засилва мускулите и удължава живота. По принцип това са предостатъчни аргументи за нас. Но продължихме да четем и разбрахме още: пивото е богат източник на разтворими фибри. Те поддържат редовната функция на стомаха, спомагат за храносмилането и намаляват нивата на лошия холестерол. Сипахме си една.

Един доста интересен факт е, че доста уважавани гастрономи са се интересували и са правили проучвания по тази тема, наред с това, как най-добре да комбинираме вкусотиите с питието. И също така, че видовете бира са доста повече, отколкото си даваме сметка.

А и ако знаем мнението на експертите как е най-подходящо да се съчетават различните типове бири и любимите ни храни, можем да пуснем въображението си на свобода и да импровизираме.

ЗЪРНЕНИ ХРАНИ
Ако си похапваш често зърнени храни, ето ти един съвет – грабни една бира от типа Ale. Как я да разпознаеш? По чистия и мек вкус, с бронзов цвят и висока плътност. Комбинацията между зърнените храни и чаша пенливо пиво може да доведе до абсолютна вкусова хармония и празник за небцето. Този тип бира си подхожда с хрупкав хляб и любимата на всички паста. Не брой калориите, лятото свършва!

БОБОВИ КУЛТУРИ
Обичаш бири с малцов и леко сладък вкус, с тъмен цвят и омайващ аромат? Ако ги съчетаеш с с ястия от бобови култури, в замяна напитката ще балансира солта и киселинността. Можеш да добавиш изисканата нотка на всяко подобно блюдо и да знаеш, че комбинацията между храна и напитка не е само потребност, а цяло изкуство.

РАКООБРАЗНИ
В сезона на пресните морски дарове и студената бира имайте предвид, че най-добрата компания на средиземноморските вкусотии е светлата бира. Тя си отива със скариди или раци, а любимите нибирено-плодовите миксове направо си застават на мястото, защото подчертават специфичния вкус на ракообразните и естествената им лека сладост. Отпиваш чашата си с хладна бира, вкусваш сочната скарида и се пренасяш мислено в любимата гръцка таверна.

МЕСО И КОРЕНОПЛОДНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ

Към вкусните пържолки за обяд прилягат най-много бирите с киселo-сладникав и шантав вкус като например от типа Brett.

Може да е с кехлибарен цвят или да стигне чак до леко червеникавия оттенък, но този тип бири ще ги познаеш по уникалния землист вкус и аромат на сушени плодове. Пенливите напитки изключително много си подхождат с месото и кореноплодните зеленчуци, като комбинацията от вкусове ти подарява изключително приятно и балансирано усещане. Ако се чудиш с кого да си кажеш „Наздраве“ – това е перфектното съчетание за здравословна и вкусна вечеря със семейството. Но ако искаш да експериментираш – смело избери бяло пшенично пиво за компания на пържолата с гарнитура, защото много често насладата е именно в контраста.

ЗЕЛЕНЧУЦИ НА СКАРА
Ако похапваш с наслада зеленчуци на скара, препоръчваме ти да си вземеш за вкъщи тъмни бири с кехлибарен цвят и леко опушен привкус. Този изискан вкус се придава на пивото чрез специален опушен малц, а студената напитка е чудесен бонус за зеленчуците на скара, защото обогатява вкуса им. Вероятно вече си мислиш как ще запалиш барбекюто в двора през уикенда… Хей, да не забравиш и бирата!

СИРЕНА
За теб, почитателю на сирената – комбинирай ги със светлите бири със златист цвят и нежен аромат, напримербири от типа Pilsner. Пивото придава баланс към традиционното или изисканото сирене, като неутрализира мазнините и облекчава вкусовите рецептори.

Не се чуди с какво да почерпиш изтънчените съседи след обяд, а ги изненадай.

ШОКОЛАДОВИ ИЗДЕЛИЯ И ДЕСЕРТИ
Шоколадовите изкушения могат да имат чудесна компания, пробвайда ги похапваш, докато отпиваш малцови или сладникави, или пък тъмни бири от типа Bock. Със сигурност ще останеш доволен от плътния аромат, който подчертава така наситения вкус на какаото и захарта. И комбинацията ще те очарова, защото бирата и шоколадът са двете блага за сетивата.

ДЕСЕРТИ С КРЕМ
Знаеш ли, че вкусните десерти с крем си подхождат най-много с ечемично вино и плодово-винени бири? С тази комбина няма да претовариш вкусовите рецептори и ще избягаш от натрапчивия привкус, който може да ти развали удоволствието от храненето.

Всеки има по един капризен приятел или член на семейството, който ще успееш да впечатлиш с тези идеи, затова ги запази – ще ти влязат в употреба. Може да използваш наготово съчетанията, които ти представихме, или пък да си измислиш нови любими комбинации.

Разнообразието е подправката на живота – някои ще са щастливи със сочна пържолка с добре изстуден Пилзнер, други ще предпочетат нещо по-засукано и неочаквано. А ако броиш стриктно калориите – вземи си едно безалкохолно пиво, в него те са само 20на 100 мл.

Все повече разбираме за полезните свойства на бирата, направо би било загуба да не се възползва човек от тях.

В чашата ти студена бира има витамини, минерали и антиоксиданти, които ще ти засилят имунитета, ще ти заздравяват костите и ще те поддържат така млад(а) и жизнен(а).

Ама защо се чудиш с какво да преглътнеш храната си?? При умерена консумация бирата ти помага да живееш и да се храниш балансирано. А и също така няма да ти писне, защото има толкова много разновидности, буквално за всяко настроение и повод.

Не ни остава нищо друго освен да си кажем „Наздраве!“

Разбери повече за бирата тук.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *