3 филма на Тарантино с жесток саундтрак

Гледаш и не вярваш на ушите си

0 коментара Сподели:
Quentin Tarantino

Всички знаем и се впечатляваме от творчеството на ексцентричния режисьор и сценарист Куентин Тарантино. Не е нужно да разказваме много много за него, защото той просто е достатъчно известен за нашето съвремие. Вместо за пореден път да разискваме сюжетите и визията на филмите му, решихме да отдадем заслуженото на музиката в тях. Ето трите филма на Тарантино, които галят ухото със страхотен саундтрак.

Криминале 1994 г.

Това е култов филм! Фенове сме! Завладява вниманието на зрителя с оригиналността на сценария и черното си чувство за хумор. Актьорите също допринасят да се влюбиш във филма. Все пак на екрана блестят звездите на Самюел Джаксън, Джон Траволта, Ума Търман, Брус Уилис, Харви Кайтел, както и на самия Тарантино. Въпреки, че думата fuck се използва 265 пъти във филма, „Криминале“ има много номинации и престижни награди, от които „Оскар“, Златна палма и Златен глобус. За саундтрака можем да кажем, че са подбрани жестоки парчета от 50-те, 60-те и 70 -те, които перфектно допринасят за оригиналния стил на Тарантино. До ден-днешен в дискотеките звучи парчето от култовата сцена с танца между героите на Ума Търман и Джон Траволта:

Гадни копилета 2008 г.

Също страхотен филм на Тарантино! Насилието и кръвта изцяло носят почерка на режисьора. На премиерата си в Кан филмовите критици и публиката аплодират филма на крака в продължение на 11 минути. Тогава Кристоф Валц печели награда за най-добър актьор. Изобщо това ни е любима лента от многото създавани на тема Втората световна война. Саундтракът е на големия италиански композитор Енио Мориконе. Двамата работят заедно и по други филми на режисьора, въпреки че е имало и момент, в който Мориконе е отказвал на Тарантино по творчески причини. Въпреки всичко саундтракът на „Гадни копилета“ си е шедьовър. Разтърсваща е сцената със смъртта на Шошана, в която звучи Un Amico:

Джанго без окови 2012 г.

Друг страхотен и уникален филм на гениалния Тарантино! Пълен е със стотици оригинални режисьорски решения. Историята е интересна и трогателна, но и с нюанси на тарантиновско чувство за хумор и насилие. Актьорите – перфектни. Адмирации за Джейми Фокс, Кристоф Валц, Леонардо ди Каприо, Самюел Джаксън. За саундтрака можем да кажем едно – влюбваш се в него и си го тананикаш в банята. Пуснат е няколко дни преди премиерата и е имал огромен успех. Заслужено! Дело е отново на Енио Мориконе. Филмът има много награди, от които и два „Оскара“. Едната е на Кристоф Валц за поддържаща роля. Актьорът има и Златен глобус за тази роля в същата категория. Любимото ни парче от филма е Freedom, но също истинско удоволствие е да слушаш музиката от финалната сцена:

Ето и още четири филма, може би с не толкова завладяващ саундтрак, които обаче определено си заслужава да гледаш.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *